Tamer Heper Ortadan kalkmadı
HABERİ PAYLAŞ

Ortadan kalkmadı

Haberin Devamı

Akrabamız 13 yıl önce bir bankadan kredi aldı ama bizim evi teminat gösterdi yani ipotek etti. Sonradan borca battı ve krediyi geri ödemedi. Bu ipotek hâlâ duruyor mudur? Bundan kurtulmanın yolu yok mudur? Y.S.

İpotek bir borcu teminat altına almak için verilen gayrimenkul teminatıdır. Tapuda işlem yapılır ve tescil olunur. Borç ödendiğinde de ipotek kaldırılır. Ödenmediği müddetçe de kalır. Demek ki kaldırılması için borcun ödenmesi gayrimenkulün teminatı fonksiyonunun kalmaması lazım. Bunun da başka bir yolu yoktur. Bazı hallerde borç ödendiği halde ipoteğin kalkmadığı görülür veya ipotek borçlusu borcunu ödemek istediği halde alacaklıya ulaşamaz. Bu hallerde hukuki yollar mevcuttur. Örneğin icra dairesine borç yatırılıp, icra hakiminden ipoteği kaldırması talep edilir. Ancak sizin olayda alacaklı bir banka olduğuna göre ve ortadan kaybolması söz konusu olmadığına göre borç halen mevcuttur. Dolayısı ile ipotek de halen mevcuttur.

[[HAFTAYA]]

Olaylar karışık

Bir araç aldım, ticaret yapacağım, bunun için 2000 TL’lik beş bono verdim. İçinde malım vardı. İşe çıkacağım gün gözaltına alındım ve tutuklandım. Alacaklı ben tutukluyken kapının önündeki aracı içindeki 35 bin TL’lik mal ile almış. Eşimden de bir miktar bono almış. Oysa eşimin bu işle ilgisi yok. Aracın satışı ile ilgili elimde sözleşme yok ama onda var. Bu durumda ne yapabilirim? O.Ş.


Sizin olayınızda hukuki ilişkiler iç içe geçmiş ve karmaşık bir yapı oluşturmuş. Bir araç aldım diyorsunuz ama elinizde sözleşme yok. Bu durumda aracın malikinin kim olduğu tartışmalı. Zira araçlar ancak noterde satış sözleşmesi yapılarak alınır satılır. Bunun dışında elden satış geçersizdir. Siz bir sözleşmeden bahsediyorsunuz ama bu noter sözleşmesi mi, yoksa aranızda imzaladığınız adi sözleşme mi? Noterde düzenlenmiş bir sözleşme ise bir örneği noterde duruyor, gidin alın. Yok adi sözleşme ise araç zaten sizin değil. Sonra vermiş bulunduğunuz bono var. Peki evinizin önünden gelip kendiliğinden mi araç götürülmüş yoksa bonolar nedeni ile bir icra takibi yapılıp, takip kesinleştirilip icra memuru marifeti ile haczedilerek mi götürülmüş. Arada çok ama çok önemli fark var. Kendiliğinden götürülmüş ise suç, içinde mallar var, adeta hırsızlık. Ama haczedildi ise mallar yedd-i eminde. Eşinizden alınan bono ise nedensiz alınmış, zira ilişkide eşiniz yok ama ona baskı uygulayarak alınmış. Bu da ayrı bir dava konusu. İşte bu nedenle olayda hukuki bir karışıklık var. Bunun çözülmesi için detaylı bilgi sahibi olmak şart. Bunun için bir meslektaşımın yardımı lazım ki eldeki bilgi ve belgeleri değerlendirsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder