Tamer Heper Ortak alana müdahale var
HABERİ PAYLAŞ

Ortak alana müdahale var

10 daireli bir binada daire satın aldım. Binanın girişinde bir daire var ve burası kapıcı dairesi. Ama müteahhit bu yeri kiraya vermiş, kiraları da kendisi alıyor. Biz de kapıcı dairesinin elektrik ve su parasını ödüyoruz. Buna karşı ne yapabiliriz? ● A.D.

Bir binada bağımsız bölümlerin dışında kalan alanlar ortak alanlardır. Kapıcı dairesi de buna dahildir. Ortak alanlar bir kat maliki veya dışarıdan biri tarafından işgal edilemez. Ortak alanlar ancak amacına uygun olarak kullanılır, amacı dışında kullanılamaz.

Haberin Devamı

Dikkat ederseniz genel hatları ile bilgi verirken okuyucum sorusunu da yanıtlamış oluyorum. Madem ki kapıcı dairesi ortak alandır o halde kiraya verilemez ve kapıcının ikameti dışında kullanılamaz. Böyle bir kullanım için ancak kat malikleri kurulunun usulüne uygun karar almış olması gerekir.

Ancak olayda bu yeri müteahhit kiraya verdiğine göre bir kat malikleri kurulu kararından da söz edilemez. Ortak alanların amacı dışında kullanılması durumunda bağımsız bölüm maliklerinden her birinin müdahalenin önlenmesi talebinde bulunması mümkündür.

Kapıcı dairesini her ne kadar müteahhit kiraya verdiyse de bu durum ortak alanın işgali mahiyetindedir ve önlenmesini talep etmek, her zaman mümkündür.

Hatta müteahhidin aldığı kiraların, apartman masraflarına harcanması için iadesi talep olunabilir. Bunun için bir zamanaşımı söz konusu değildir. Binada daire sahiplerinin belki de uzun süre bu yerin ortak alan olduğunu bilme imkanı olmamıştır.

Dolayısıyla durumun anlaşılması üzerine bu girişimlerde bulunulabilir. Bunun için tüm kat maliklerinin talebe katılması da gerekmez. Bir veya birkaç bağımsız bölüm malikinin talebi yeterlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder