Tamer Heper Ortak gidere katılacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Ortak gidere katılacaksınız

Apartmanın hiçbir ortak alanından yararlanmayan, kapıcı hizmeti almayan dükkanlar apartman aidatı öder mi? Apartmanın kapıcı dairesi kiraya veriliyor. Dükkanların bu elde edilen gelirde hakları var mı? ● C.Ö.

Okuyucuma yanıtı vermeden önce bu konudaki yasa hükmünü yazayım, tartışmaya son noktayı koyayım. Yazacağım cümle Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci maddesinden: “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bundan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Madde bu. Okuyucumun durumuna tam uyuyor, değil mi? Bu tartışma en çok meskenlerle dükkanlar arasında sürmektedir. Pek çok binada dükkan sahipleri, mesela “Kapıcı bana hizmet vermiyor ki ben niye kapıcı ücretine katılayım?” veya “Bina içindeki asansörü ben kullanmıyorum ki ben niye asansör giderine katılayım?” gibi itirazlarda bulunur. Ancak yasadaki madde açıkça, “Ortak alan ve tesisi kullanmıyor olmak masrafına katılmamayı gerektirmez” diyor. Sistem bu ancak buna dair bir istisna olabilir, şöyle ki: Binaya ait yönetim planında dükkan sahiplerinin asansör giderine katılmayacağı veya kapıcı ücreti ödemeyeceği maddesi bulunursa bu halde dükkan sahipleri bu masrafa katılmaz. Şimdi okuyucumun yapacağı şey binaya ait yönetim planını incelemek. Bu konuda bir açık hükmün olup olmadığına bakmak. Şayet dükkanların bazı giderlere katılmayacağı hükmü varsa bu hüküm uygulanacak, yoksa tüm ortak giderlere katılacaklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder