Tamer Heper Ortak gidere katılım
HABERİ PAYLAŞ

Ortak gidere katılım

Biz 254 haneli bir sitede yaşamaktayız. Bazı evler dubleks, bazıları daire. İçme suyu borularımızdaki patlamaların önlenmesi için basınç düşürücü istasyonlar yapılacak. Katılım eşit mi arsa payına göre mi alınmalı? l S.Ö.

***

Okuyucuma vereceğim yanıt sadece kendi sitelerinin ihtiyacı olan bu sistemle ilgili olmayacak. Böyle sitelerde hatta tek binadan oluşan apartmanlarda uygulanacak genel bir çözüm yolu olacak. Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi binalarda ortak giderler vardır ve bunlar sitenin veya binanın yaşaması için elzemdir.

Haberin Devamı

Bu ortak giderler toplanırken birtakım problemler yaşanır. Okuyucumun sorusu da buna işaret etmektedir. Yasada genel kural şudur: Ortak giderlere bağımsız bölüm malikleri arsa payı oranında katılır. Okuyucumun sözünü ettiği tesis bütün sitenin ihtiyacı olduğuna göre bu ortak giderdir ve tam bağımsız bölüm malikleri bu gidere arsa payı oranında katılacaktır.

***

Ancak bazı giderler vardır ki dubleks daireler de düz daireler de aynı oranda yararlanır. Bunun için yönetim planına hüküm koyulur ve bu hüküm uygulanır. Örneğin güvenlikçi bulunan sitelerde güvenlikçilere ödenecek ücret eşit bölüştürülecektir denilebilir. Veya bahçe bakım ücretine herkes eşit miktarda katılır denilebilir. Zira ortak bahçeden dubleks daire de düz daire de eşit yararlanır.

Bu halde yönetim planına eşit katılım şartı koyulur ve herkes eşit katılır. Dolayısıyla okuyucumun sitesine ait yönetim planına bir bakmasını önereceğim. Bahsettiği bakım veya onarım için bir ayrım olabileceğini hiç tahmin etmiyorum ama tedbiren yönetim palına baksınlar. Bu konuda bir açıklık varsa buna uyacaklar, yoksa herkes arsa payı oranında masrafa katılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder