Tamer Heper Ortak olmak zorunda değilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Ortak olmak zorunda değilsiniz

Haberin Devamı

2008’de tapudan bir ev devraldım. Binaya ait giderleri muntazaman ödüyordum. Bir gün bir kooperatif benden aidat istemeye başladı. Onu da ödedim. Bu kooperatifin bu binayı yaptığını, ortaklarından aidat aldığını öğrendim. Kendilerine başvurdum, “Siz bizim ortağımız olmasanız bile bu parayı ödeyeceksiniz” denildi. Ben kooperatife ortaklık aidatı ödemek zorunda mıyım? M.H.

Bu sorulara çok muhatap oluyorum. Bunun nedeni de, konu ile ilgili bir mektuba verdiğim yanıtla vatandaşın aydınlanmış olması. Vatandaş bu aydınlanmadan önce sanki gerçekten borcu imiş gibi bugüne kadar bu paraları ödemiş. Şimdi olayın gerçek yüzünü görünce araştırmaya başladı.

[[HAFTAYA]]

Vereceğim yanıt aynı problemi yaşayan diğer okuyucularım için de yol göstericidir. Kooperatif aidatı, kooperatif ortaklarının ödeyeceği paradır. Ortak olmayan, kooperatife aidat ödemez. İnşaatı tamamlanmamış, tapuları ortakları adına çıkarılmamış binalar için, dairelerin el değiştirmesi, aynı zamanda kooperatif ortaklığının el değiştirmesini gerektirdiğinden, bu şekilde daire alan yeni malik, aynı zamanda kooperatif ortaklığını da almış olacağından, kooperatife aidat öder. Ancak tapuları ortaklar adına çıkarılmış bir binadan daire alanlar, sadece daireyi almıştır, kooperatif ortaklığını devralmamıştır. Bunların kooperatif aidatı ödemesi gerekmez. Kooperatif ortağı iken, tapusunu aldığı daireyi satan kişi, dairenin maliki olmaktan çıkar ama kooperatif ortaklığı devam eder. Kooperatife aidat ödemesi gereken kişi, bu kişidir. Bir ihtimaldir ki kooperatif, hem eski maliktüen hem de yeni malikten aidat alarak maddi yarar sağlamaktadır. Bu son durumda okuyucumun kooperatife borcu yoktur (daireyi devralırken kooperatife ortak olma iradesinde bulunmamış ise). Ortak giderleri ödeyerek borçtan kurtulur, kooperatife de para ödemez. Bugüne kadar ödediklerini ise geri ister.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder