Tamer Heper Ortak yerde arıza varsa
HABERİ PAYLAŞ

Ortak yerde arıza varsa

Yazlık bir sitedeki evimin dış duvarlarında yaptıracağım bir onarım nedeniyle bütün kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızası gerekiyormuş. Sitedeki toplam ev sayısı 23. Alacağım rıza yazısındaki imza sayısı 18.4’ten yuvarlama ile 19’a denk geliyor. Ama hariçten topladığım imza sayısı 18’de kaldı. Ola ki mahkemeye verildim. Sorunu çözmüş olur muyum, yoksa sıkıntı olur mu?  M.T.

***

Okuyucumun sitesindeki binaların durumunu bilmiyorum, binalar müstakil villa mı yoksa bloklardan mı oluşuyor belli değil. Müstakil villalar ise binasının onarımını yapmasında bir sakınca yok. Bloklardan oluşuyor ise bu halde diğer bağımsız bölümlerle ilgili bir mesele var. Yasa diyor ki: “Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.”

Haberin Devamı

***

Okuyucumun dikkatini çeken husus maddedeki bu cümle. Bu cümle biraz eleştiriye açık. Dikkat edilirse onarım için dahi beşte dört izin aranıyor. Onarım demek tamirat demektir. Tamirat, bozulmuş bir yerin düzeltilmesi demektir.

Peki bir yer bozulmuş ise ve beşte dört imza toplayamazsan bu arıza onarılmadan kalacak mı? Beşte dört büyük bir oran, birçok nedenle de bu oranı temin etmek mümkün olmayabilir. Dolayısıyla cümle içinde sayılan ‘onarım’ bana göre yersiz.

***

Ancak yukarıda aldığım cümlenin devamı var. Diyor ki: “...Ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.”

***

Şimdi onarımın yapılması için kat maliklerinin rızasının aranmayacağı bir noktaya dikkat çekilmiştir. Mahkemece bilirkişi incelemesi yaptırılacak ve onarımın acilen yapılması gereği rapor edilecek.

Okuyucumun durumu bu. Ancak onarım için bu kadar ilave masrafa ve herkesin beceremeyeceği bu kabil girişimin yersiz olduğu kanaatindeyim. Bir arıza var ise bu giderilmelidir, ama sistemimiz budur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder