Tamer Heper Ortak yere müdahale var
HABERİ PAYLAŞ

Ortak yere müdahale var

Dört bloklu bir sitede oturmaktayım. Sitemizin altı sığınak. Ben ise yüksek zeminde oturuyorum ve sığınak benim altıma denk geliyor. Ancak site sakinleri sığınağı motor ve bisiklet deposu (garajı) olarak kullanıyor. Bu nedenle de hem alttan gelen soğuğa maruz kalıyoruz hem de gürültüden çok rahatsızız. Bunu engellemenin bir yolu yok mu? l R.U.

Okuyucuma önce genel kuralı hatırlatayım. Kat Mülkiyeti Yasası’na tabi binalarda ortak alanlar, müşterek kullanılan alanlardır. Herkes bu yerlerde arsa payı oranında maliktir ve hissesi oranında kullanabilir. Ancak kullanım, yapım amacına uygun olmalıdır.

Haberin Devamı

Örneğin ortak alan olan bahçe, kat malikleri tarafından bahçeden yararlanılarak kullanılır ama otopark yapılamaz. Merdiven sahanlığı da ortak yerdir ama eski eşya deposu olarak kullanılamaz. Sığınak da aynen böyle, sığınak olarak ortak alandır ama bisiklet deposu olarak kullanılamaz.

***

Benim önerim öncelikle yönetim ile bu konuyu görüşüp, buraya motor veya bisiklet koyulmasının önlenmesini talep etmek mümkün. Şayet yönetim bir önlem almıyorsa, mahkemeye başvurup ortak alana müdahalenin önlenmesi için bir karar almak gerekecektir.

Dikkatimi çeken bir hususa da değinmekte yarar görüyorum. ‘Aşağıdan gelen soğuk nedeniyle ısınamıyoruz’ diyorsunuz. Altı açık olan zemin kat dairelerin altının, izole maddesi ile kaplanmış olması gerekiyor. Bu husus, projesinde gösterildiği halde ihmal edilmiş olabilir.

Zira izole maddesi ile kaplı olsa hem soğuğu engeller hem de gürültüyü azaltır. Bu nedenle tasdikli projenizi temin edip, bunu bir mühendis arkadaş ile incelemenizde yarar görürüm. Şayet bu eksiklik tespit edilirse, ortak giderlerden karşılanmak suretiyle, sorun giderilebilir ve rahat edersiniz diye umuyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder