Tamer Heper Ortak yerler satılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Ortak yerler satılmaz

Yıllar önce kooperatif fesih olmuş, site yönetimi oluşturulmamış. Kullanılmayan bekçi evi ve idare binası 18 hissedardan birine satılabilir mi? Bunun hukuki yönü nedir? M.D.

Okuyucumun ‘site yönetimi oluşturulmamış’ ifadesinin açıklığa kavuşması lazım. Site yönetiminin oluşturulmayışı acaba kat mülkiyeti kurulmamış olmasından mı yoksa bina halen kooperatif üzerine olduğundan mı kaynaklanıyor? Kooperatifin feshi, ferdi münasebetin kurulduğu izlenimini veriyor. Yönetimin kurulmayışının da bir ihmal sonucu olduğu görünüyor.

Haberin Devamı

Şayet kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulu ise bekçi evi ortak alandır. Bu halde ortak alanlar satılmaz. Zira ortak alanların müstakil tapu kaydı yoktur, ferdi mülkiyete konu yapılamaz. İdare binası da projesinde bekçi evi gibi veya kapıcı dairesi gibi ortak alan olarak görülüyorsa, bekçi evi için söylediklerim idare binası için de geçerli.

Ancak bazı hallerde kooperatif yönetimi, bağımsız bir bölüm içinde faaliyet gösterir, orada çalışmasını sürdürür. Ferdi mülkiyet tesis olunduğunda burası bir bağımsız bölüm olarak tescil olunur. Şayet müstakil tapulu bir bağımsız bölüm ise elbette satılır, ortak alan ise satışı mümkün değildir. Yani idare binası için tasdikli projenin incelenmesi veya tapu kayıtlarının temini lazım. Elde edilecek bir yönetim planı da bu konu hakkında bilgi verebilir.

Sizler kendi aranızda buna karar verseniz bile tapu müdürlüğü bu yerlerin satışını yapmaz. Ancak okuyucumun daha acil bir işi var, o da kat maliklerini toplayıp yönetim kurulu ve denetleme kurulunu tesis etmek. Bunun için binalarının yönetim planını elde etme mecburiyeti var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder