Tamer Heper Ortaklık el değiştirmez
HABERİ PAYLAŞ

Ortaklık el değiştirmez

Bir kooperatife girmiştim. Büyük mücadelelerden sonra daire sahibi oldum, tapusunu aldım. Kooperatifin arsa sahibi ile ve müteahhit ile ihtilaflarının devam ettiğini biliyorum. Ancak şimdi dairemi satmak istiyorum. Dairemi sattığımda kooperatif ortaklığım da sona erer mi? Bu ortaklık yeni malike geçer mi? * İ.A.

[[HAFTAYA]]

Bir kooperatif, inşaatları tamamlayıp ortaklarına tapularını verdikten sonra artık daire malikliği ile kooperatif ortaklığı iki ayrı kavram olur. Tapusunu aldığınız bir daireyi artık serbestçe satabilirsiniz. Böyle bir satışta yeni malik otomatik olarak kooperatif ortağı olmaz. Kooperatif ortaklığı için önce talepte bulunmak ardından ortaklığa kabul edilmek lazım. Peki sizin durumunuz ne olur?

Haberin Devamı

Siz daireyi sattığınızda artık dairenin sahibi olmaktan çıkarsınız ama sizin kooperatif ortaklığınız devam eder. Şayet kooperatifin, yaptığı inşaat dışında başkaca gayrimenkulleri var ise sizin bunlar üzerinizdeki haklarınız sürer. Daire satışı ile ortaklığın birlikte değiştiği durum, dairelerin tapularının ferdileşmesinden önceki safhadır. Bu safhada ortaklardan birine tahsis olunan daire için el değiştirme gerekirse, hukuken malik henüz kooperatif olduğu için, satacak kimse ile alacak kimse aralarında bir ortaklığın devri sözleşmesi yaparlar.

Bu halde satıcı ortaklıktan çıkar, alıcı ortak olur, dolayısı ile tahsis olunan bağımsız bölüm yeni ortağın hakkı olur. Ancak işaret ettiğim gibi, bu tapuların çıkarılmadan önceki safhada gerçekleşir ki sizin aklınızda kalan anladığım kadarı ile bu safhadır. Şimdi siz müstakil tapunuza sahip olduğunuz için bu satışı yapabilirsiniz. Satış ile kooperatif ortaklığını kaybetmezsiniz, yeni malik de sadece satış işlemi ile kooperatif ortağı olmaz.

Şayet ortak olmak isterse bunu ayrıca kooperatiften talep etmesi ve şartları elveriyorsa kooperatifin de kabulü ile ortak olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder