Tamer Heper Özgürlüğün değeri
HABERİ PAYLAŞ

Özgürlüğün değeri

Özgürlüğün değerini daha iyi anladık, neden mi? Yaklaşık üç aydır ev hapsinde yaşayarak. Bizler 65 yaş üstü vatandaşlar üç aya yakın ev hapsindeyiz. İyi ama bu vatandaşların hiç mi işi gücü yok? Hiç mi dışarıda işi yok? Hiç mi doktora eczaneye ihtiyacı yok?

Hepsi var da bir tek evden dışarı çıkma izni yok. Bugün için tamamen 'özgürdürler' diyemiyorum ama kısmen de olsa iş güç sahipleri için bir imkan tanınmış buna bile seviniyoruz.

Meğer özgürlüğün değeri ne büyükmüş! Şimdi mesleğim icabı aklım ayın 15’inden itibaren açılacak olan adliyelerde. Şunun için; adliyeye işi düşen bilir, özellikle İstanbul adliyelerinde duruşmalar salı ve perşembe günleri yapılır, bu günlerde adliyeye girmek için daha sokakta metrelerce kuyruk olur. İçeri girildiğinde de koridorlarda insanlar birbirine çarparak yürüyebilir.

Haberin Devamı

Hele icra dairelerinin durumunu tasvir etmek mümkün değildir, insanlar tek kelime ile üst üstedir.

Duruşma salonlarının önleri de duruşmalarını bekleyen vatandaş ve avukatları için aynı manzarayı göstermektedir. Hiç kimseye duruşma salonunun 'kapısında durma, uzaklaş' diyemezsiniz. Şimdi; bu ayın 16’sından itibaren adliyeler açılacak ve yaklaşık iki buçuk aydır işlem yapamayan vatandaş ve takip elemanları bir anda adliyeye koşacak. Bu ara verme döneminde duruşmaları olanlar da buna eklenecek.

Bu hali ile adliyenin durumunu düşünebiliyor musunuz? Ben düşünemiyorum. Adalet Bakanı, adliyede maske takılacağını ve fiziki mesafelere uyulacağını söylüyor. Bunu söylemek yeterli mi? Ben uygulanabilir önlemler bekliyorum.

Örneğin; icra dairelerin tek numaralı daireler ile çift numaralı dairelerin farklı günlerde çalışması veya mahkemelerin yine farklı günlere dağılımı, belli bir süre duruşmaya katılmayan davacı taraf açısından müracaata bırakılmaması gibi elle tutulur tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum.

Verdiğim örnek mesela müracaata kalmama gibi örnek biraz abartılı olabilir ama bunu ‘mesela’ diyerek verdim. Üç ay boyunca sokağa bile çıkarılmayan, evinin önünde otururken bile ceza yazılan bir ortamda bir anda bu kalabalığın tedbirsiz bırakılması, kötü sonuçlar doğurabilir.

Haberin Devamı

Acilen net önlemlerin açıklanmasını bekliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder