Tamer Heper Özürlü aracı haczedilemez
HABERİ PAYLAŞ

Özürlü aracı haczedilemez

Babam gözden dolayı engelli. Engellilere tanınan haktan bir araba aldık. Parasını ben ödedim ve benim adıma. İki de kardeşim var. Ticaret yapıyorlar ama piyasaya borçlular. Babamın vefatı halinde kardeşlerimin alacaklıları araca haciz koyabilir mi? ● Ö.A.

Okuyucumun sorusunu birkaç ihtimale göre ayırıyorum. Birincisi, bahsettiği araç engelliler için. Özel bir durumu var. Bir kimse için özellik taşıyan, kendisi için çok önem arzeden, şahsı için lüzumlu eşya haczedilemez. Özürlü aracı da bu kapsamda olup haczedilemez.

Haberin Devamı

Şimdi ikinci kısım. Okuyucum, aracın parasını kendi ödemiş, araç kendisinin. İyi ama kendisi engelli değil, bu araçlar engellilere mahsus, böyle bir durumda kendisine ait olması ilginç. Şayet bu ifade doğruysa ve kardeşlerin piyasaya borcu varsa, zaten okuyucuma ait bir araca haciz tatbik edilmez. Borçlu kimse onun malvarlığına haciz tatbik edilir.

★ ★ ★ ★ ★

Şayet araç babaya aitse ve ‘babanın ölümü halinde miras olarak evlatlara kalacak olması nedeni ile haczi kabil mi?’ diye soruluyor ise aklıma takılan bir hususu sormak zorundayım. Yüzde 95 görme engellilere engelli aracı alma imkanı tanınıyor mu? Şayet tanınıyor da vefat halinde bu araç mirasçılara kalıyor ise artık şahıs için önem arzeden eşya olmaktan çıkmış olması gerekir ve haciz tatbik edilebilir. Ancak engellilerce ithal edilen araçların, aynı durumdaki başka bir engelliye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar Gümrük Vergisi’nden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder