Tamer Heper Para değer kaybeder
HABERİ PAYLAŞ

Para değer kaybeder

Haberin Devamı

Ben işyerinde çalışmaya başlamadan önce bir sözleşme yaptım ve sözleşmede çalışma süresini iş kanunlarındaki hükme bağladım. Ancak biz haftada 48 saat çalışıyoruz. Bunun bedeli ise bize ödenmiyor. Ne yapmam gerekir, ne dersiniz? R.O.

Biliyorsunuz iş mevzuatında haftalık çalışma süresi 45 saat. Bunun dışındaki çalışmalar fazla mesaidir. Dolayısı ile hakedilmiş bir bedeldir ve işverenden talep edilmesi gerekir. Dolayısı ile elbette hakkınızı işverenden isteyeceksiniz. Ancak isterken çalışmaların devam ettiği süreçte işçi, işverenle kötü olmamak için bu hakkını dava konusu yapmaz.

[[HAFTAYA]]

Ancak dava konusu yapılmayınca bu hak da kaybolmaz. Bir gün iş sözleşmesi fesholunduğunda bu hak talep edilir, hak saklıdır. Buraya kadar tamam. Ancak bu konuda dikkat edilecek bir husus var. Bazı meslektaşlar, iş akdi son bulmuş işçilerin toplu olduğu sektörde işçileri toplayıp, size fazla mesai, tatil ücreti vs. alabiliriz diye dava açtırıyor. (Bu arada fazla mesai hakkı olmayanlar da arada sebepleniyor. Elbette bu olmamalı). Hakedenler hakkını almalı. Bu davalarda Yargıtay şöyle karar verdi: Bilirkişiler fazla mesai ücretini hesaplarken son ücret üzerinden hesaplamaktadır. Bu yanlıştır. Fazla mesai ücreti ilgili ayın ücreti üzerinden hesaplanır. Yani siz fazla mesainizi zamanında almamakla eski hesap üzerinden alacaksınız ve paranın değerinde düşme olacak. Bu ne demek? Çok basit, günümüzde dövizdeki yükseliş liramızın değerini yaklaşık yüzde 25 düşürdü. İşte gecikme ile doğan zararınız.

Sıkıntılı bir durum

Eşimle birlikte bir ev yaptık ancak eşimin üzerine tapuya kaydolundu. Evde ben oturuyorum. Eşim vefat etti, ilk eşinden olan üç çocuğu var, benimle anlaşmaya yanaşmıyorlar. Ne tavsiye edersiniz? C.G.

Hukuki duruma baktığımızda evin ancak dörtte biri sizin. Diğer dörtte üç de her bir çocuğa dörtte bir hisse vermek kaydı ile eşit hisseye sahip iştirak halinde mülkiyet. Size bu urumda ne tavsiye edeceğim, ben de bilemiyorum. Bunu bana eşiniz hayattayken sorsaydınız diyecektim ki mademki ikiniz birlikte yaptınız en azından yarısını üzerinize alın. Ama şimdi iş işten geçmiş. Artık çocuklar mirasçı ve bu yerde hissedar. Bunu bertaraf etme imkanı yok. Bana kalırsa işinizi halledecekseniz güzellikle halledin. Zira, bu yerde siz oturuyorsunuz ya, bir de sizden ecrimisil isteyebilirler. Yani kullanma bedeli, yani buranın getirebileceği aylık kiranın dörtte üçüne denk gelecek miktarda tazminat. Sıkıntılı bir durum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder