Tamer Heper Para ödenecek
HABERİ PAYLAŞ

Para ödenecek

Bir yakınım için Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilişikteki karar verildi. Bu karara göre ertelenen ve beş yıl içerisinde kasten bir suç işlenmediği takdirde ödenmeyecek bedeller hangileridir? l M.S.

***

Okuyucumun bahsettiği mahkeme kararı, işlenen bir suç için (suçun ne olduğu sorunun içinde mevcut ancak bu bilgi bende saklı) yapılan yargılama sonucu verilen karar. Kararda, sanık için önce hapis cezası verilmiş, sonra bu ceza para cezasına çevrilmiş, sonra da hükmün açıklanmasına karar verilerek beş yıl içinde kasti bir suç işlemediği takdirde ortadan kaldırılmasına karar verilmiş.

Haberin Devamı

İşte söz konusu olan paraya çevrilen ve sonrasında da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen bu karar. Doğrusu önce hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını anlatmam lazım. Ancak adından anlaşıldığı gibi kolay bir tarif olmayacak. Bizde iki seneye kadar olan hapis cezaları için verilen cezada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması denildiğinde beklenen şudur: Mahkeme yargılamayı yapacak, ama sonuçta ‘hükmü açıklamıyorum hadi evine git’ diyecek gibi geliyor değil mi? Hayır, öyle olmuyor. Hakim, ‘seni suçlu buldum, sana .... hapis cezası verdim’ diyor.

Yani hükmü açıklıyor, ‘sen suçlusun, hapisle cezalandırıldın’ diyor ama sonra ‘hükmün açıklanmasını geri bıraktım, hadi evine git’ diyor. İyi ama hükmü açıkladı işte daha ne desin? ‘Suçlusun’ dedi, ‘hapis cezası verdim’ dedi. Hükümde başka ne var ki? Ama işte bunun adı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıdır ve sanık durumunda olan kişiye cezası çektirilmez, hapis yatmaz.

Paraya çevrilen bölüm için durum farklıdır. Okuyucumun yakını için bu para 1.740 TL olup bu para karara göre 10 taksitte ödenecektir. Beş yıl müddetle kasti bir suç işlemez ise dosya olayda olduğu gibi peşinen, beş yılın sonunda dosyanın ortadan kaldırılmasına karar verilir. Yani okuyucumun yakını beş yıl içinde kasti bir suç işlemez ise dosyası ortadan kalkacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder