Tamer Heper Parasal sınır var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Parasal sınır var mı?

Ben esnafım. Doğal olarak alacağım ve borcum olabiliyor. Alacaklarım için mahkemeye gitmenin veya icraya gitmenin sınırları nelerdir? Kaç liraya kadar icra dairesine başvurabilirim? Kaç liraya kadar mahkemeye gidebilirim?

Okuyucumun bugüne kadar hiç adliyeye işi düşmediği anlaşılıyor. Bu bile mutlu olmak için önemli bir husus. Demek ki bugüne kadar işlerini sulhen halletmiş. Bugün için de bir alacak meselesi gündeme gelecek, bunu yadırgamamak lazım. Karşılıklı anlaşarak halledemediğimiz işimizi adliye kanalıyla çözmek son derece doğal bir davranıştır.

Haberin Devamı

*****

Okuyucumun aklına takılan husus, bir alacak için icra dairesine mi, mahkemeye mi başvuracağı... Bunlar için bir parasal sınır yoktur. Her alacak için icra dairesine başvurulabilir ancak başvuru formunun alacağın çeşidine uygun olması gerekir. Elde bono varsa ayrı form kullanılır, bir mahkeme kararı varsa ayrı form kullanılır. Elde bu belgeler yoksa başka bir form kullanılarak başvuruda bulunulur. Çoğunlukla bizim tavsiyemiz bir alacak için önce icra dairesine başvuru yapılmasıdır. Burada parasal bir sınır yoktur, şayet süresi içinde itiraz olmazsa tahsil kabiliyeti oluşur, haciz imkanı doğar. Süresi içinde itiraz olunursa bu defa mahkemeye başvurmak gerekir.

*****

Bu öncelikle icra dairesine başvuru yoludur ancak doğrudan icra dairesine başvuru şart değildir. Mahkemede dava açma yolu da olabilir. Bunun için de parasal bir sınır yoktur. Her alacak için dava açılabilir. Bir tek dikkat edilecek husus dava açılacak ise bazı davalar açılmadan önce arabulucuya başvuru şartı vardır. Buna dikkat etmek gerekir. Bunun için bir meslektaşımdan bilgi almakta yarar vardır aksi halde davaya bakılmadan dava reddolunur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder