Tamer Heper Pay ölçerde problem var
HABERİ PAYLAŞ

Pay ölçerde problem var

Haberin Devamı

Evlerimize payölçer takıldığı halde hâlâ bizden eski sistem yakıt bedeli talep ediliyor. Ödemezsek icraya verileceğimiz söyleniyor. Şimdi hem yakıt bedeli, hem de cihaz bedeli ödüyoruz. Bunun tasarrufu nerede kaldı? Beni icraya verebilirler mi? D.T.

Bir gün biri çıkıyor, “Bundan böyle şöyle yapılacak” diyor ve kestirip atıyor, sonrasını vatandaş düşünsün. Sizinki de o hesap. Şimdiden pay ölçerler problem olmaya başladı. Bunlarla ilgili şikayetler çok cepheli. Bir tanesi sizinki ve çok yaygın. Çünkü evinize veya işyerinize gelip pay ölçer takmakla iş bitmiyor.

[[HAFTAYA]]
Bunun taksitleri var, bunu ödeyeceksiniz, vana değiştirme faslı var, tüm radyatör vanalarınız değişecek. Bunlar değiştikten sonra birkaçı su akıtmaya başlayacak, bunları gidermek için sistemdeki su boşaltılacak, biri yapılacak bir başkası akıtacak. İyi ama kış geldi sistemdeki su öyle kolay kolay boşaltılır mı? Bitmedi bir de bunların bilgisayara işlenmesi var. Bunu da bekleyeceksiniz ve işte sizin probleminiz, bilgisayara işleyene kadar siz yine eski sistem para ödeyeceksiniz. Sonra bir başka problem daha yaşayabilirsiniz. Denildi ki “Vanaların üzerinde birden beşe kadar rakamlar var, bunlar istediğiniz sıcaklığı ayarlamak için. Okuyucum diyor ki “Beşe alıyorum radyatör en sıcak halinde, dörde alıyorum sıfırlanıyor, peki o halde eski vananın günahı neydi?” Hadi buyurun! Görüyorum ki bu iş hazırlıksız yapıldı. Bundan ne olduğu belirsiz firmalar para kazanacak olan yine vatandaşa olacak. Bu işin bir de kat mülkiyetine uyumsuz hali var ki onu bir başka yazımda açıklayacağım. Sonuçta binaya yakıt parası gelmişken okuyucum eski sisteme göre bu parayı ödeyecek. Yeni sistem mi? Onun ne işe yaradığını bunu başımıza saranlara sorun.

10 senede değişmedi

Eşimden boşanmam 18 sene sürdü. Bu süre boyunca tedbir nafakası ödedim. Nihayet boşanabildim ama hâlâ nafaka ödüyorum. Bu defa da nafakanın artırılması için dava açtı. Şimdi emekliyim, evliyim emekli maaşımdan elimde 100 lira kalıyor. Bütün bunlara rağmen hâlâ nafaka ödemek zorunda mıyım? S.K.

Mevzuata göre evet ödeyeceksiniz. Çünkü eski eşiniz çalışmayacak, bu durumda muhtaç olduğunu söyleyecek ve siz ona bakacaksınız. Bu işin mevzuat yönü. Şayet bir gün işe başlar ve para kazanırsa nafaka kesilecek. Şimdi işin mantık yönü. Boşanılan eşin geçim şartları çok zor ise boşandıktan sonra belli bir süre nafaka ödenmeli, bu süre geçtikten sonra artık nafaka kesilmeli. Ancak bu olmuyor ve boşanan eş sırf nafakası kesilmesin diye kaçak çalışıyor. Bu hem kaçak çalıştığı yerin işine geliyor, hem de eşin. İşyeri sigorta yapmıyor, işçi de hem ücret alıyor hem nafaka alıyor. Nafaka borçlusu ise iki eve birden bakıyor. Bu yanlış. Eskiden beri savunduğum bir husus var, “Boşanan eş yaşı ve sağlığı itibariyle çalışma gücüne sahip ise ona nafaka bağlanmamalı.” Çok tanık oldum altı ay evli kalıp, altı ay sonra boşananların yıllarca nafaka ödediğine. Böyle bir adalet olur mu? Nafaka borçlusunun da bir hayatı var, geçindireceği, bakacağı yeni evlilik kurumu, çoluğu çocuğu var, onların hakkı yok mu? Eski yasada evi geçindirme borcu erkeğe aitti, o tarihlerde bu nafakaya bir anlam veriliyordu. Şimdi 10 senedir bu kural eğişti, ailede reislik yok eşitlik var, geçindirme borcu bir kişinin değil eşlerin ama 10 senedir zihniyet değişmedi nafaka konusuna gelince hâlâ erkek borçlu. Demek ki kafa yapısını değiştirmek kolay olmuyor. Okuyucumun yine mahkeme kanalı ile nafakanın kaldırılması talebinde bulunması mümkün ama şu yukarıda anlattıklarımı aktardığında kabul ettirebilecek ise.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder