Tamer Heper Pay ve paydaş çoğunluğu aranır
HABERİ PAYLAŞ

Pay ve paydaş çoğunluğu aranır

SORU

Tarihi bir binada beş malikiz ve müşterek tapuya sahibiz. Ancak hissedarlardan biri bir katı işyerine kiraya verdi. Burada ruhsat alma imkanı yok ama ruhsatsız çalışıyorlar. Anıtlar kurulu ve Boğaziçi İmar bu binada işyeri olamaz raporu verdi. Buna karşı ne yapabiliriz? * N.K.

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Tarihi yapılar tescile tabidir. Tescil edilen kullanım tarzı dışında kullanılamaz. Hatta tescil derece derece olup bazı yapılarda özel izinsiz onarım bile yapamazsınız. Nitekim sizin binanız için (tescil derecesini bilmememe rağmen) işyeri olamayacağı görülüyor. Bu halde işyerinin tahliyesi talebi ile dava açacaksınız. Bunun dışında müşterek tapudan söz etmişsiniz.

Haberin Devamı

Ortak mülkiyette şayet ortaklık paylı mülkiyet şeklinde ise ortak malın tasarrufu konusunda pay ve paydaş çoğunluğu ile karar alınır. O zaman sizin binadaki bir yerin kiralanabilmesi için de ortaklarınızın sayı ve hisse çoğunluğunun sağlanması gerekir.

Bu sizde sağlanmamış. Bu hal dahi yapılan sözleşmenin geçersiz olduğunu göstermektedir. Geçersiz bir sözleşme ile bir gayrimenkulü işgal eden kişi bu yeri haksız olarak işgal etmekte olup, mahkemeden tahliyesini talep etmek mümkündür. Bu halde de ikinci bir tahliye nedeni bulunmakta olup bu konuda yapacağınız hukuki bir girişim için bir meslektaşımın yardımını almanızda yarar görürüm.

Zira böyle bir davanın çok zaman geçirmeden açılmasında fayda vardır. Gecikme halinde özellikle ikinci tahliye nedeni olarak anlattığım pay ve paydaş çoğunluğu aranması konusunda, dava açmakta çok gecikirseniz kiracının, sizin bu duruma muvaffakat ettiğiniz gibi bir itirazı ile karşılaşabilirsiniz.

Bu da davanın uzamasına neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder