Tamer Heper Paylaşım adil olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Paylaşım adil olmalı

Brüt 172, 220, 340, 395 ve 440 metrekarelik, 8 blokta 80 daireli bir sitenin kat maliki sakiniyim. Sitede 3 güvenlik görevlisi ve 2 müstahdem daimi olarak görev yapıyor. Bugün için en küçüğü 172 metrekare veya en büyüğü 440 metrekare olsun istisnasız bütün daire sakinleri aylık 550 TL aidat ödemektedir. Bu adil bir durum değilse beni nasıl hareket etmem gerektiği hususunda bilgilendirirseniz müteşekkir olurum. B.B.

***

Efendim ocak ayında pek çok binada kat malikleri kurul toplantıları yapılacak, dolayısı ile bu konuda çok soru geleceği belli. Ben mümkün olduğu kadar zaman geçirmeden yanıt vermeye çalışacağım. Ancak herkes gibi aklıma takılan bir soruyu da sormadan edemeyeceğim.

Haberin Devamı

Yayılması çok süratli olan bir virüs Omikron ortama hakimken bu toplantıların nasıl yapılacağı benim aklımda soru işareti. Yani belki 8-10 kişilik toplantılar için önlem alınacak ama 20-30 belki de okuyucumun bahsettiği gibi 80-90 gibi daire sayısı olan yerlerde bu toplantılar nasıl yapılacak, doğrusu yanıtsız. Neyse... Okuyucumun sorusuna gelince.

***

Okuyucum bu konuda öncelikle yönetim planına bakacak. Yönetim planında ortak giderlerin paylaşımı ne şekilde düzenlenmiş. Şayet bu konuda bir açıklık var ise buna uyulacak. Yönetim planında giderlerin paylaşımı için bir açıklık yok ise bu halde de Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci maddesi uygulanacak.

Bu maddeye göre de kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, bekçi gideri eşit, diğer giderler arsa payı oranında ödenecek. Toplantılarda yönetim planının bu paylaşım tarzına, şayet yönetim planında açık hüküm yok ise yasanın 20’nci maddesine aykırı bir karar alındı ise bunun iptali için dava açılacak.

***

Pek çok binada, bağımsız bölüm maliklerinin elinde yönetim planı olmadığı için içeriği de bilinmemektedir dolayısı ile bu halde de bağımsız bölüm maliklerinin tapu müdürlüğünden binalarına ait yönetim planı örneği temin etmelerinde büyük yarar olacak. Okuyucumun sözünü ettiği sitesindeki daire büyüklükleri gerçekten çok farklı elbette eşit ödeme adaletsizliğe neden olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder