Tamer Heper Projeye aykırı
HABERİ PAYLAŞ

Projeye aykırı

Haberin Devamı

Bahçeli daire satın aldım. Ancak bahçe katı olduğu için emniyet gerekçesi ile üstü açık balkonun üstünü kapattım önüne de plastik malzeme ile kaplama yaptırıyorken şikayet üzerine belediye geldi yapımı durdurdu ve mühürledi.

Ertesi gün de binaya iskan izninin verildiği yapı kullanma izin belgesi geldi. Şimdi benim balkon yasal hale gelir mi? Mührün sökülmesini isteyebilir miyim? ● F.K.


Sizin balkonun mühürlenmesi ile iskan izninin gelmesi tarih olarak üst üste binmiş ve akıllar karışmış. Biliyorsunuz iskan izninin alınabilmesi için binanın tasdikli projeye tam olarak intibak etmesi lazım.

Tasdikli projeye herhangi bir aykırılık halinde iskan izni verilmez.

Sizin bana gönderdiğiniz resimlerde ise sizin girişiminizin artık bir emniyet tertibatını aştığı görülüyor. Zira emniyet tertibatı olarak pencerelere demir takılması mahkemelerde mazur görülüyor ancak sizin pencerelerinizde hem demir var hem de bayağı geniş bir alan kaplayan balkonunuz kapatılmak üzere.

Şayet iskan izni verilmesi için gelen heyet bu yapıyı görseydi zaten iskan izni alamayacaktınız.

Ancak tetkikat önce yapılmış, sizin inşaatın şikayet üzerine incelemesi daha sonra.

Dava açılarak yıktırılabilir

İskan izni alındıktan sonra da bu gibi değişiklikler yapılabilir.

Bu halde dahi yapımı sürmekte ise belediye tarafından mühürlenebilir veya yapımı tamamlandı ise mahkeme kararı ile yıktırılarak eski hale getirilmesine karar verilebilir.

Sizin durumunuzda bu hali ile projeye aykırılık söz konusu olduğundan mührün sökülmesine karar verilemeyeceği kanaatindeyim.

Dolayısı ile tamamen kaldırılıp projeye uygun eski hale getirilmesi yani açık balkon haline getirilmesi gerekecektir.

Aksi halde mühürlü olarak kalacaktır. Sizin yapmakta olduğunuz kapatma işlemi birçok binada uygulanmaktadır.

Bu gibi daire sahibi, küçük alanlı bir daire alıp sizinki gibi büyük balkonu plastik yapı ile önce önünü kapatıp sonra dairesine katanlar çoktur.

Bu şekilde dairelerini büyütmektedirler ki yasalara aykırıdır ve dava konusu olduğunda da yıkılarak eski hale getirilmesine karar verilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder