Tamer Heper Sahtecilik varsa dava açılacak
HABERİ PAYLAŞ

Sahtecilik varsa dava açılacak

Bir tarlamız için sahte ipotek belgesi düzenlenmiş. Bunu araştırırken kayıtlarda da yanlışlıklar tespit ettik. Ne yapabiliriz? M.Ç.

***

Doğrusu tapu kayıtlarında sahte belgelere rastlamak çok karşılaşılan bir husus değil çünkü tapu müdürlükleri tescil yaparken çok titiz davranıyorlar. Bu nedenle de tapu belgeleri arasında sahte belgeye çok sık rastlanılmaz. Bazı belgeler tapu dairesi dışında hazırlandığı için bunların sahteliği daha kolay. Buna en yaygın örnek vekaleten işlem yapmak.

Çünkü vekaletnameler tapu dışında noterliklerde hazırlanıyor. Bunun için dışarıda sahte vekaletname hazırlanabiliyor ve bunlar gerçeğine çok yakınsa yani sahteliği anlaşılamıyorsa bunlar kullanılarak gayrimenkullerin sahtecilikle el değiştirdiğine tanık oluyoruz. Sahteciliği anlaşılamayacak şekilde hazırlanan belgelere ‘iğfal kabiliyeti olan sahte belgeler’ diyoruz. Böyle belgelerle işlem yapılabiliyor.

Haberin Devamı

***

Ancak ipotek tapu dairesi dışında hazırlanmıyor, tapu müdürlüğü içinde hazırlandığı için sahtecilik biraz daha zor. Ancak herhangi bir şekilde sahtecilik yolu ile yapılmış bir işlem var ise bunun ortadan kaldırılması için dava açmak gerekecek.

Keza tapu kayıtlarındaki yanlışlıklar için de dava yoluna başvurmak ve sahteciliğin varlığının ispatı gerekecektir. Ancak tapudaki yanlışlık basit hatalar ise örneğin isimde bir harf hatası yapılmış ise buna benzer basit düzeltmeler için dava açmaya gerek olmayabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder