Tamer Heper Şaka gibi
HABERİ PAYLAŞ

Şaka gibi

Haberin Devamı

Arsamızı kat karşılığı müteahhide verdik, üçüncü kat bizim olacaktı. Ancak müteahhit iki kat yaptı, üçüncüyü kabada bıraktı gitti. Mahkemeye verdik kazandık. Şimdi müteahhitten alacaklıyız ama müteahhidin parasını bulamıyoruz. Avukatımız, ölünce veraset ilamı çıkarırız orada bir şey varsa alırız diyor. Bunun bir başka yolu yok mu? E.Ö.

Hayret, avukatınız “Bu iş ahrete kalır” demek istemiş de dili varmamış. Bir alacak için birinin ölümü beklenir mi? Birincisi diyorsunuz ki iki kat yaptı yani bu arsa üzerindeki binada hissesi var. Bu hisseye haciz tatbik etsenize. Veya kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurdu (kat mülkiyetini kurmuş olacağını sanmıyorum, olsa olsa kat irtifakı vardır) bu halde de iki katın bağımsız bölümlerinin tapusu vardır.

[[HAFTAYA]]

Bunlara haciz tatbik etsenize. Olmadı bu çevrede banka hesabı vardır, iki kat inşaat yapacak müteahhit çulsuz değil ya! Bankalara yazıp hesabı olup olmadığını sorsanız ya. Buna benzer benim aklıma gelmeyen, sizin yakınlığınızdan dolayı aklınıza gelebilecek malvarlığı, örneğin kullandığı arabası varsa bunun kaydına haciz koysanız ya. Bütün bunlar varken adamın ölmesi beklenir mi? Şimdi meslektaşım alınmasın benim tahminim size şaka yapmış, ancak bazı kimseler şakayı ciddi bir yüz ifadesi ile yaparlar, gerçek sanılır, bu da o herhalde.


Tescil mirasçılar adına


Babama ait bir arazi vardı, 2009 yılında buradan kadastro geçerken yeğenim bu arazinin bir kenarındaki evde oturduğu için araziyi kendi adına yazdırmış. Biz kadastro heyetine itiraz ettik isim benzerliğinden itirazımız reddoldu, bize dava aç denildi. Şimdi dava açmaya kalksak kardeşlerimin de bu davaya katılması gerekir mi? Davada arazinin vefat eden babamız adına tescili istenebilir mi? A.B.

Kadastro çalışması sonucu yaptığınız itiraz reddolmuş, çoğunlukla da bu reddolur. Dolayısı ile iş kalır mahkemeye. Olay 2009 yılında oldu ise bu konuda daha yeni sayılır çünkü kadastro çalışması nedeni ile açılacak davalar için süre 10 yıldır. Sizinki daha iki-ikibuçuk sene falan olmuş ki önünüzde daha vakit var. Açacağınız davada davayı siz açabilirsiniz. Ancak tescili ölen babanız adına istemeyeceksiniz. Mirasçıları adına tescili isteyeceksiniz. Ölmüş birinin adına tescil yapılmaz, sizler veraset ilamı sunacaksınız ve sizlerin adınıza tescil kararı verilecek. Ancak benim verilecek dememle davayı mutlaka kazanacağınız anlamı çıkmasın. Olayın detayını bilmeden sonucu hakkında biliyorsunuz söz söylemiyorum. Benimki olması gereken prosedürü izah, yoksa davanın sonucunu taahhüt değil.

Aidat ödenir


Bir işyerim vardı, bir de iş kolumuzun derneği. Ben derneğe de kayıtlı idim. İşyerimi kapattım, fakat dernekten kaydımı sildirmedim. Şimdi benden işyerimi kapattıktan sonraki dönem için aidat isteniliyor. Buna hakları var mı? İ.F.

İşyeri sahipleri kendi meslek gruplarının kuruluşu olan derneklere üye olabilirler. Bunda elbette birtakım yararlar düşünülebilir. Ancak dernek üyeliği yasal olarak da bir miktar aidatı gerektirir. Bu aidat da dernek üyeliğinin devamı süresince ödenir. O halde sizin dernek üyeliğinizin devamı müddetince de aidat borcunuz bulunmaktadır. Derneğinizin ana sözleşmesinde bu konuda açıklayıcı bir madde yok ise görünen o ki siz derneğe üye olduğunuz döneme ait aidatınızı borçlanmışsınız. Ödemek durumundasınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder