Tamer Heper Sakın bilgi vermeyin
HABERİ PAYLAŞ

Sakın bilgi vermeyin

Beni zaman zaman telefonla arayan biri karakoldan aradığını söyleyerek, konuşulan telefonun kime ait olduğunu soruyor. Ben böyle bir soruya muhatap olduğumda telefonun kime ait olduğunu söylemek istemiyorum ama telefondaki kişi gerçekten polis ise bu bir suç mu? Telefonun sahibini söylemek zorunda mıyım? L.K.

***

Okuyucuma yanıtıma nereden başlayacağıma bir türlü karar veremedim. Şöyle başlayayım: Biri telefon açıp da ‘bu telefon kime ait diye’ soruyorsa, ona da sormak lazım ‘kimi aradığını bilmiyorsan niye arıyorsun?’ Öyle değil mi? Bizler telefonla birini aradığımızda adı ile hitap ederiz, ‘bu telefon kime ait?’ diye sormayız.

Haberin Devamı

Sonra polis birini arıyorsa o da bizler gibi ismen arar (genelde de polisin akrabası olmadıkça birilerini telefonla araması söz konusu olmaz). Üçüncüsü, sık sık topluma bilgi verilerek ‘sizleri polis telefonla aramaz’ deniliyor.

***

İşte bu nedenlerle okuyucumu ‘biz polisiz’ diye arayanlar gerçekte polis değil, dolandırıcıdır. Böyle biri arayıp da ‘bu telefonun sahibi kim’ diye soruyorsa bilin ki sizi dolandırmak için bir tezgah kurulmuş ve işlemeye başlamıştır. Sakın ola ki telefonun sahibi, aile fertleri, banka hesabı vs. hakkında bilgi vermeyin.

Polis, telefonla sizin banka hesabınızı veya kolunuzdaki bileziğinizi sorgulamaz. Bazı okuyucularımın bu aramalara inanmalarının bir başka nedeni de telefonun arkasındaki siren veya telsiz sesleridir. Bunlar da efektir ki tezgahın bir parçasıdır.

***

NETİCE: Polis sizi telefonla, ‘bu telefon kimin’ diye aramaz. Bunu yapan yüzde 100 dolandırıcıdır. Beni de arayan oldu, ‘şimdi beni aradığınız telefon numaranızı polise bildiriyorum’ dememle birlikte telefonu hemen kapattılar. Bu sizin de aklınızda bulunsun. Tabii anlaşılmıştır ki bu şekilde davranış da suç teşkil etmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder