Tamer Heper Şartlarına bakmak lazım
HABERİ PAYLAŞ

Şartlarına bakmak lazım

İşyerinde emeklilik hakkını kazandım ve emekli oldum. Ancak haklarımı aldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam ettim. Altı yıl oldu. Şimdi işten ayrılmak istesem yeniden kıdem tazminatı hakkım doğar mı? S.S.

Kıdem tazminatını hak ederek işten ayrılmanın kanunda sayılı şartları var. Bunlardan biri, işçinin emeklilik hakkını kazanması nedeni ile işten ayrılmasıdır. İşçi emeklilik hakkını kazanmadan kendi isteği ile işten ayrılırsa kıdem tazminatını hak etmez.

Kendi isteği ile işten ayrılıp aynı zamanda kıdem tazminatını hak etmesi için emeklilik hakkını kazanmış olması lazımdır. Siz emeklilik hakkını kazandığınızda emekli oldunuz, kıdem tazminatını aldınız.

Haberin Devamı

Bir emekli ikinci defa emekli olmaz. Yani siz ikinci defa emekli olmak için işten ayrılamayacaksınız. Dolayısı ile bu defaki ayrılma sizin arzunuzla işten ayrılma olacak. Ancak yukarıda anlattığım gibi bir işçi kendi isteği ile işten ayrılması durumunda kıdem tazminatını hak etmeyeceğine göre sizin ayrılmanız kendi isteğinizle ayrılmadır ve kıdem tazminatını gerektirmez.

Benim yanıtlarım sadece bana soruyu soranı değil diğer okuyucularımı da bilgilendirdiği için onlara şu açıklamayı yapma ihtiyacını da duyuyorum. Okuyucumun sorusu, kendi isteği ile ayrılma. Ancak işverenin bazı uygulamaları nedeni ile işçinin sözleşmeyi haklı feshinde işçinin kıdem tazminatı talebi olabilecektir. Böyle bir durumda işçi emekliliği kazandığında kıdem tazminatını almışsa, şimdiki kıdem tazminatı işçinin emeklilikten sonra işe başladığı tarihten işten çıkarılma tarihine kadar hesaplanır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder