Tamer Heper Senedin niteliği
HABERİ PAYLAŞ

Senedin niteliği

Haberin Devamı

Birisinden senede bağlanmış alacağım var. Senedin vade tarihi Ağustos 2011 ve elimde iki adet senedi var. Sorum şu: Bu senetleri ne zamana kadar icra takibine versem işleme alırlar ve icra takibi başladıktan sonra kaç yıl geçerliliği devam eder?

Vatandaşlarımız çoğunlukla alacağını sağlama bağlamak, kimi zaman da bu alacak-borç ilişkisi için bir vade tayin etmek için bu borcu ‘senet’e bağlamak yoluna gidiyor. Bu da akıllıca ve alacağın tahsili yönünden daha pratik bir yöntem. Zira senede bağlı borç, icra safhasına gelindiğinde daha kolay bir yöntemle tahsil ediliyor.

[[HAFTAYA]]


Ancak halk arasında ‘senet’ olarak ifade edilen kavram kanunda ‘bono’ adıyla düzenlenen kıymetli evraka denk geliyor ve borcun yukarıda bahsettiğim pratik şekilde tahsil edilebilmesi için bu belgenin Türk Ticaret Kanunu’nun 776’ncı maddesinde sayılan nitelikleri taşıması gerekiyor. Bu şartlar da şöyle: Senet metninde ‘bono’ veya ‘emre yazılı senet’ kelimesini içermesi, kayıtsız ve şartsız belirli bir bedeli ödemek vaadini, vadeyi, ödeme yerini, alacaklının adını, düzenlenme tarihi ile yerini ve düzenleyenin imzasını içermesi. Sorunuzdan anladığım kadarıyla sizin elinizdeki belgede vade tarihi mevcut.


Diğer şartları da taşıyorsa bu borç senetlerini “kambiyo senetlerine (çek, poliçe ve emre muharrer senet) özgü haciz yolu ile takip” yaparak icraya koyabilirsiniz. Eğer bu şartlar eksikse yine de icra takibi yapmanız mümkün ancak bu sefer ‘adi takip’ yapacaksınız ve işiniz biraz zorlaşacak. Çünkü bu halde bu belgenin borcu ispat kabiliyeti önemli ölçüde azalmış olacak. Bu açığı siz elinizdeki diğer delillerle kapatmak durumundasınız.

Süre kısmına gelirsek:

Elinizdeki senet bir bono ise vade tarihinden itibaren 3 yıllık zamanaşımına tabi. Yani Ağustos 2014’ten önce kambiyo senetlerine özgü takip yoluyla icraya koymalısınız. Eğer bu süreyi kaçırırsanız, senet yine tamamen kıymetini kaybetmez fakat yine yukarıda bahsettiğim şekilde alacağınızı ispat açısından delil niteliği azalır. İcra takibi başladıktan sonra ise artık zamanaşımı durur ve elinizdeki senedin takip tarihinde size sağladığı hakları bu aşamadan sonra kaybetmesi söz konusu olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder