Tamer Heper Şiddet öğesi toplumda neredeyse benimsendi
HABERİ PAYLAŞ

Şiddet öğesi toplumda neredeyse benimsendi

Gazete ve televizyon haberleri toplumda endişe uyandırmaya devam ediyor. Bunun nedeni şiddet, özellikle kadına şiddet. Birinci husus, şiddet öğesi toplumda doğal bir davranış olarak benimsendi. Ben bunu eğitime ve özellikle de televizyonda yayınlanan dizilere bağlamıştım. Özellikle silahlı, vurdulu-kırdılı filmlerin çok ama çok yaygın olması gençler ve çocuklar üzerinde çok olumsuz etki yapmakta, şiddet benimsenmekte ve hayatın doğal bir fonksiyonu olarak görülmektedir.

Elinde ateşli silah olmayan en masum kişinin, elinde veya araçlarında beyzbol sopası bulunmaktadır. Ben dükkan önlerinde teşhir edilip satışa konu yapılan beyzbol sopaları görüyorum. Peki bizim ülkemizde beyzbol yaygın bir spor mudur ki işportada bile satılsın, araç bagajlarında gezdirilsin?

Haberin Devamı

***

Bitmedi, suçu özendiren bir başka konu da yine toplumda çok olumsuz karşılanan iyi hal indirimidir. Yasamızdaki hüküm şudur: “Failin yararına cezayı hafifletecek ‘takdiri’ nedenlerin varlığı halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis, müebbet hapis cezası yerine 25 yıl hapis cezası verilir.

Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir. Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.”

***

Burada en dikkat çeken husus, ‘yargılama sürecindeki davranışları’ yani ‘iyi hali’ yani duruşmalarda boynunu büküp, ‘çok üzgünüm, bir daha yapmam’ demesi. Düşünün ki bir kadını 10-15 yerinden bıçaklayıp öldürmüş, şimdi duruşmada ‘uslu durdu’ diye cezası altıda bir indirilecek.

Bunda kabul edilebilir bir mantık var mı? Bir başka husus, yine bir kadını pek çok yerinden bıçakladığı halde öldüremeyen kimseye kasten yaralamaktan ceza veriliyor. Oysa bu öldürmeye (tam) teşebbüstür ama bu husus göz ardı edilmektedir.

Netice olarak toplumsal anlamda suça karşı önlem almak zorundayız. Yasa dışı silahlanmayı kesinlikle durdurmalıyız. Sevgi ve aile bağlarını kuvvetlendirici diziler ve boynunu bükenin cezasını indirme uygulamalarına son vermeliyiz. Zira toplumun hayatı her şeyden önemlidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder