Tamer Heper Sigorta mecburi değil
HABERİ PAYLAŞ

Sigorta mecburi değil

71 yaşındayım. İhtiyacım olduğu için bankadan 27 bin TL kredi kullandım. Kredi kullanırken bir yıllık hayat sigortası için 1560 TL kestiler. Ben krediyi muhtaç olduğum için aldım ama her yıl 1560 TL ödeyeceksem bu aldığım paranın ne kıymeti kaldı? Bunu bertaraf edebilir miyim? M.C.

Banka kredisi kullanırken yapılan bu hayat sigortası başlı başına bir problem. Zira bir kimse kendi istiyor ise sigortalanır. Kendi istemiyor ise sigortalanmaz. Bankalar ise kredi geri ödemelerinde, krediyi alan kişinin ölümü halinde verdikleri parayı teminat altına almaya bakar. Bunun için de hayat sigortası mecburi imiş gibi krediyi alan vatandaşın kredi belgeleri arasına poliçeyi de sokar.

Haberin Devamı

Bu halde vatandaş sigortalanır ama sizin olayınızda olduğu gibi bir de sigorta primi öder. Elbette paraya ihtiyacı olan biri için her sene bu parayı ödemek ağır gelir. Bu kredi kullanan için iyi bir şey değil, bu tamam. Ancak bilirkişi olarak elime gelen dosyalarda gördüğüm bir husus da var. O da şu: Kredi kullanan vatandaş vefat etmiş, şimdi banka kredi geri ödemelerini mirasçılarından talep ediyor.

Ancak mirasçılar buna itiraz ediyor. İtirazları şu: “Banka kredi verirken hayat sigortası yaptı ancak sene sonunda süre doldu ve banka poliçeyi yenilemedi. Yenileseydi. Kabahat bankanın, biz mirasçılar olarak bankanın kusuru nedeni ile bu parayı ödemeyiz.” Evet bir de bu var. Yani bazı hallerde sigorta yapılmayışı itiraz konusu oluyor. Peki neticeye geleyim, sigorta yapılması mecburi değildir.

Kredi alan istemezse sigorta yapılmaz. Şimdi poliçe dönemi bitiyor ise yenisinin yapılmasına itiraz edebilirsiniz, yenisi yapıldı ise talebiniz dışında olduğu gerekçesi ile itiraz edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder