Tamer Heper Sigortayı ilgilendirmez
HABERİ PAYLAŞ

Sigortayı ilgilendirmez

Haberin Devamı

Arkadaşım aracımı benden habersiz aldı ve kaza yaptı. Kaza ufak tefek bir kaza değil, karşı araç pert oldu. Bu durumda dava bana mı açılır, kazayı yapana mı? Benim aracın kaskosu yok. Kaza yapan arkadaş kusurlu olduğunu ve hasar bedelini bana ödeyeceğine dair yazı verdi, bu durumda ne olur? E.G.

Burada iki dava söz konusu. Biri tazminat ikincisi ceza davası. Ceza davası aracı kullanana açılacak, sizinle ilgisi yok, ancak tazminat davası hem size hem de kullanana birlikte açılacak. Aracınızda kasko yok, zaten sizin olayda kaskonun pek yeri yok. Kasko olsaydı siz kendi aracınızın hasarını kaskodan alacaktınız. Ancak burada devreye mecburi mali mesuliyet sigortası girecek.

[[HAFTAYA]]

Karşı taraf sizin aracınızın mecburi mali mesuliyet sigortasından limiti dahilinde para alacak veya kendi kasko sigortasından zararını alacak, bunlar sonra size rücu edecek. Rücu durumunda da tahsilatı kimden yapabilirlerse ona başvuracaklar. Arkadaşınızın, hasarın kendisine ait olduğu, gerekirse ödeyeceği ibaresi olayda karşı tarafı veya sigorta şirketini ilgilendirmiyor. Bu sizin aranızda bir husus. Siz paraları ödemek zorunda kalırsanız bu belge ile arkadaşınıza başvuracaksınız ama sorunuzun içinde bunun da yanıtını vermişsiniz. Arkadaşınızın parası yokmuş. Bu halde aranızdaki başvuru da sonuçsuz kalmaya mahkum. Hani eskilerin bir sözü vardı at, avrat silah ile başlayan. Bugün at yerine araç geçti, aracınızı kimseye teslim etmeyin, bir tavsiye olarak kabul edin.

Sözleşmenin yararı yok

Kiracımız 2005 yılından kalma kira sözleşmesi ile oturmaya devam ediyor. Eski kontratla oturmaya devam edebilir mi? Kira alacaklarım var nasıl alırım? A.Ş.


Kira sözleşmesi her sene yeniden yapılmaz, bir defa yapılır. Fesih olunmadığı hallerde yasal olarak her sene birer yıllık olmak üzere uzar. Dolayısı ile elde bir kira sözleşmesi varken ikincisi yersizdir. Yapılırsa ne olur. Hiç. Yenisi devreye girer yani eskisi yürüyor diye sonra yapılan hükümsüz olmaz. Ancak bunun için kiracının da muvafakatı gerekir. Yeni sözleşme imzalamıyorum derse buna karşı yapılacak hiçbir şey yoktu. Eski kira sözleşmesi yürürlüktedir. Hatta bir adım daha ileri gideyim. İkinci sözleşme ne için istenilir? Kira zammı dışında kiralayanın biraz daha avantaj koparması için değil mi? Kanun buna da manidir. Kiracının sorumluğunu artıran yeni sözleşmedeki bu hükümler geçersizdir. O halde yeni sözleşme niye yapılsın? Kira artırımı ise aranızda anlaşabiliyorsanız eski sözleşmenin altına bir madde olarak yeni dönem kira bedelini ekleyin. Anlaşamıyorsanız kira tespit davası açın mahkeme karar versin. Neticeten kiracıyı yeni bir sözleşme için zorlamayın yararı yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder