Tamer Heper Şimdilik birlikte mirasçısınız
HABERİ PAYLAŞ

Şimdilik birlikte mirasçısınız

Haberin Devamı

Babam ikinci hanımı ile 10 yıldır evli , hanımın da ikinci evliliği ve ilk evliliğinden bir çocuğu var. Babamın da birtakım gayrımenkulleri var ki bunları ilk evliliği zamanında almıştı. Babamın vefatı halinde şimdiki eşine pay düşüyor mu, bana düşüyor mu, çocuğum var ona da düşüyor mu, şimdiki hanımının çocuğuna pay düşüyor mu? E. H.

Şimdi size vereceğim yanıt, sizin mektubunuzda açıkladığınız, malvarlığını şimdiki eşi ile evlenmeden önce edindiği gerçeğine göredir. Şayet şimdiki evliliği sırasında edindiği malvarlığı var ise bunları ayrı değerlendirmek gerekir. Yukarıda bahsettiğim duruma göre, babanızın vefatı halinde tüm malvarlığının dörtte biri şimdiki eşinin olacak. Geri kalan dörtte üç evlatlarının olacak.

[[HAFTAYA]]

Siz tek evlatsanız dörtte üçün tamamı sizin. Şayet kardeşleriniz var ise bu dörtte üçü aranızda eşit paylaşacaksınız. İkinci eşi yani şimdiki eşinin ilk evliliğinden olan çocuğa babanızdan miras kalmayacak, ancak burada dolaylı bir istifade söz konusu , hani eşe dörtte bir pay düşüyor ya, işte şimdiki eşin de bir gün vefatı halinde annesinin mirasçısı olması nedeni ile babanızdan eşine geçen paylar bu defa kızına geçecek. Dolayısı ile babanıza ait mallardan dolaylı biçimde istifade edecek. Sizin çocuğunuza gelince, burada da benzen bir durum var. Babanızın vefatı halinde sizin çocuğunuzun mirasta payı olmayacak, ancak tabiat hükmünü icra eder de yaş sıralamasına göre bir gün sizin vefatınız durumunda size düşen paylar kendi çocuğunuza geçecek, dolaylı yoldan dedesinin mal varlığının bir kısmına sahip olacak. Şimdiki eşi ile ayrı yerlerde yaşıyor olmaları bu durumu etkilemeyecek. Ayrı yaşıyor olmalarını bir husumete bağlamış değilsiniz ancak ihtimaldir ki şayet bir boşanma söz konusu olursa tabii ki eş durumu söz konusu olmayacağı için artık miras payı da olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder