Tamer Heper Şirket de borçlandı
HABERİ PAYLAŞ

Şirket de borçlandı

Maaşıma haciz geldi. İşyerime bildirilmiş, ücretimin 1/4’ü kesilmeye başlandı. Ancak işyerim bu kesintilerden ikisini icraya ödemiş diğerlerini benden kestiği halde icraya ödememiş. Ben işten ayrıldıktan sonra bu durumdan haberdar oldum. Şimdi alacaklı parayı benden istiyor. Bu durumda ben ne yapmalıyım? C.A.

Okuyucumun sorusu biraz teknik bilgi isteyen bir konu. Bir borçlunun borcunu ödememesi durumunda mallarına haciz konulabileceği gibi birilerinden olan alacağına da haciz konulabilir.

İşte ücret, birilerinden olan alacağıdır. Dolayısı ile icra dairesi ücret ödeyecek olana bir ihbar gönderir ve borçlu çalışanına ödeyeceği ücretin 1/4’ünü borcun ödenmesi amacıyla icra dairesine yatırması istenilir. Bu ihtarlar tek değildir icabında üç ihtar arka arkaya gönderilir ama ben işin teknik olduğunu başında söylediğim için detaya girmiyorum.

Haberin Devamı

Netice itibarıyla işyeri bu borcu hukuken ödememesi gerektiği şeklinde bir itiraz yazısı göndermez ise bu kesintiyi yapıp ödemek zorundadır ve bu hali ile adeta bir borç yüklenmiştir.

Hukuken ödememesi gerektiği beyanına örnek olarak denilebilir ki, “İşçi işten ayrıldı dolayısı ile ona ücret ödemiyoruz”. Bu halde işyeri ödemede bulunmaz çünkü kesinti yapılacak ücret yoktur.

Veya bir başka dosya için ücrette kesinti yapılmaktadır, bunu icra dosyasına bildirir ve sıraya konulması talebinde bulunur. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Ancak borçludan ücreti kesip de icra dosyasına yatırmadığı zaman iki şey ortaya çıkar. Birincisi bu bir suçtur, ikincisi şirket aynı dosyaya borçlanmıştır. Şirket borçlanmıştır ama okuyucumun borcu da bitmemiştir, dosya açıktır. Bu durumda şirkete karşı hukuki girişimde bulunmak mümkündür ve işin biraz teknik bölümleri bulunduğu için bir meslektaşımın bu safhada devreye girmesinde yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder