Tamer Heper Siz neden ödüyorsunuz?
HABERİ PAYLAŞ

Siz neden ödüyorsunuz?

Haberin Devamı

Eşim 2008 yılında bir arkadaşının 2500 TL’lik borcuna kefil oldu. Arkadaş borcunu ödemedi, borç 21 bin liraya çıkmış. Alacaklının avukatı ile uzlaşıldı, borç 11 bin liraya düştü ve taksitle ödeme taahhüdünde bulunuldu. Ben bu borcu ödemek zorunda mıyım? Avukat benden bu kadar faiz alma hakkına sahip mi? İ.Ş.

Öncelikle hangi soruya yanıt vereyim bilemiyorum. Olay o kadar karışmış ki... Bakın nasıl: Birincisi kefil her zaman anında borç ödemek zorunda kalmaz, bunun nedeni kefaletin çeşidinde saklıdır. Adi kefalette önce asıl borçlunun takip edilmesi, sonuç alınamazsa kefile başvurulması gerekir. Acaba bu yola başvuruldu mu?

[[HAFTAYA]]

Doğrudan kefile başvurmak için kefilin müteselsil kefil olması lazım. Sonra 2500 liranın 21 bin liraya çıkması için anormal bir faiz uygulanması lazım. Bu pek mümkün görünmüyor. Size yüzde kaç faiz uygulandı bunu bilmek lazım. Ben rakamın abartıldığı kanaatindeyim. Faizin yasal faiz olarak uygulanması gerekirdi. Bunu da bir bilene o zaman soracaktınız, bir insan 21 bin lira alacaklı ise bunu 11 bin liraya pek indirmez. Bu noktanın da düşünülmesi lazımdı. Bu para için yeni bir sözleşme yapılmış, peki eşiniz ile yapılan bu sözleşmeyi siz niye üstleniyorsunuz? Borç yeniden yapılandırıldı ise eşiniz borcu üstlendi. sizin ödeme mecburiyetiniz nereden geliyor? İmkanı varsa eşiniz ödeyecek, yoksa ayrı bir hukuki konu gündeme gelecek. Olayda aleyhinize gelişme olmuş kanaatindeyim. Bu safhada dahi bir meslektaşımın yardımını alsanız fena olmaz diyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder