Tamer Heper Sizinki fiili el koyma
HABERİ PAYLAŞ

Sizinki fiili el koyma

Benim arazime belediye 1998’de kent park yapmış. Ne kent parkı kaldırıyor ne de kamulaştırıyor. Ne yapmam gerekir? Mahkemeye versem kent parkı kaldırıp geriye dönük tazminat alabilir miyim? ● E.Ö.

Okuyucumun arsasına belediye kamulaştırma yapmadan el koymuş, buna kamulaştırmasız el atma diyoruz. Kamulaştırmasız el atma, idari birimlerin bir gayrimenkule kamulaştırma olmaksızın el koyması suretiyle olur. Böyle durumlar mülkiyet hakkına idare tarafında müdahale edilmesi kabul edilir ve ilgili taşınmazın bedelinin kamu kurumunca malikine ödenmesi gerekir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Kamulaştırmasız el atma iki türlüdür. Birincisi bir gayrimenkule fiilen el koyma şeklinde fiili el koyma, ikincisi ise gayrimenkulden yararlanmayı engelleyecek kararlar alarak hukuki el koymadır. Fiili el koymada, ilgili kurum vatandaşın malını alıp kullanmaya başlamıştır. Hukuki el koymaya örnek, bir arsaya inşaat yapacak olan vatandaşa, “Bu yere park yapılacak inşaat izni vermiyoruz” beyanı şeklinde olabilir.

Daha önceki yazılarımdan hatırlanacağı gibi bir gayrimenkule kamu yararı nedeni ile el koyulabilir. Buna kamulaştırma (istimlak) denilir. Bunun bir sistemi vardır, önce kamu yararı kararı alınır, sonra gayrimenkul sahibi ile pazarlık yapılır, pazarlıkta anlaşılamaz ise mahkeme kararı ile gayrimenkulün bedeli ödenerek o gayrimenkul kamulaştırılır. Ancak bu işlemler yapılmadan bir gayrimenkule el koyuldu ise bu fiili el koymadır.

★ ★ ★ ★ ★

İşte okuyucumun durumu, gayrimenkulüne fiili el koyma durumudur. Bir kamu kurumu böyle bir el koyma durumunda sanki kamulaştırma yapılmış gibi bu yerin bedelini ödemek zorundadır. Bunun için okuyucumun dava açması gerekmektedir. Açtığı davada gayrimenkulünün değeri tespit olunarak bedelinin kendisine ödenmesi kararı verilir. Davasını gayrimenkulün bulunduğu yardaki asliye hukuk mahkemesinde açacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder