Tamer Heper Sonuç kesin değil
HABERİ PAYLAŞ

Sonuç kesin değil

İstanbul’da bir projeden 2014’te iki daire aldım. Hiçbir borcum yok ama bana ipotekli tapu verdiler.

Şimdi bana bankaya dava açmam gerektiğini söylüyorlar. Benim gibi çok mağdur var. “Davayı beraber açarsanız daha güçlü olursunuz, kazanırsınız” diyorlar. Siz ne dersiniz? ● S.D.

★ ★ ★ ★ ★

Bu durum çok ama çok yaygın. Bazı müteahhitler, inşaat yaparken vatandaşa daire satışını satış vaadi sözleşmesi ile yapıyor. Yani parayı peşin peşin alıyor. Bazıları da taksit taksit tahsil ediyor.

İleride daireyi vereceğini vadediyor ama bu arada bankalardan kredi kullanıyor. Kredi veren banka da müteahhidin vatandaşa vermeyi vadettiği gayrimenkule ipotek koyuyor.

Haberin Devamı

Teslim tarihi gelip müteahhit daireyi size teslim edince daireye koyulan ipoteğin borcu sizin üzerinize geçiyor.

Müteahhidin başka borçları varsa ve alacaklılar inşaata haciz koyduysa daireyi üzerinize aldığınızda borcu da üstlendiniz. Hadi bakalım bu daireyi alabilirseniz alın!

★ ★ ★ ★ ★

Peki bunu öğrenen vatandaş ne yapsın? İşte onlara önerilen şey dava açmaları. Mahkemeden talep edilecek şey, satış vaadi yapılan gayrimenkulün takyidattan ari olarak yani üzerindeki ipotek ve hacizlerden temizlenmiş olarak adına tescili.

Peki bu dava kazanılır mı? Belli değil. Zira bu husus tartışmalı. Bazı kararlar var, takyidattan kurtulmuş olarak tescil yapılmış. Bazı kararlarda ‘alacaklının da hakkı var, onları bu haktan mahrum edemezsin’ diyor.Konu çok önemli.

Bazı müteahhitler kasten binanın üzerine ipotek koyduracak işlemler yapıyor. Bazıları, güvendikleri dostlarına kasten haciz tatbik ettiriyor. Bu konuda en çok mağdur olanlar da yabancılar.

Mevzuatı bilmeden dairenin tapusunu alıyor ve daire parasını ödediği halde üzerindeki borcu da ödemek zorunda kalıyor. Bu safhada da dava açmak bir işe yaramıyor. Konu bu ve okuyucuma ‘dava aç kazanırsın’ diyemiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder