Tamer Heper Sonuçları çok ağır
HABERİ PAYLAŞ

Sonuçları çok ağır

Haberin Devamı

Beklenen karar açıklandı, ancak sade vatandaş olarak anlamadığımız şey şu: Bazılarına müebbet hapis, bazılarına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İkisinin arasında ne fark var? İkisi de ölene kadar sürmüyor mu, ağır olsa ne olur, hafif olsa ne olur? L.P.

Doğrusu akla gelebilecek çok önemli bir soru. Mademki müebbet hapis cezası ölene kadar sürer, ağırlaştırılmışında ölene kadardan sonrası ne olacak? Ağırlaştırılmamışı ne sağlayacak? Akla elbette geliyor. Ancak hemen söyleyeyim, arada önemli fark var. Kanunda müebbet hapis cezası şöyle tarif olunmuş: “Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder.”

[[HAFTAYA]]

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ise şöyle tarif edilmiş: “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve tüzükte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.” Şimdi birinci fark anlaşıldı, ortada bir sıkı güvenlik rejimi var. Peki bu nedir? Bunu da kanun yer yer şöyle açıklamış: “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanların cezaları yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında çektirilir.” Yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumları da şöyle tarif olunmuştur: “Yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumları, iç ve dış güvenlik görevlilerine sahip, firara karşı teknik, mekanik, elektronik ve fiziki engellerle donatılmış, oda ve koridor kapıları sürekli kapalı tutulan, ancak mevzuatın belirttiği hallerde aynı oda dışındaki hükümlüler arasında ve dış çevre ile temasların geçerli olduğu sıkı güvenlik rejimine tabi hükümlülerin bir veya üç kişilik odalarda barındırıldıkları tesislerdir. Bu kurumlarda, bireysel veya grup halinde iyileştirme yöntemleri uygulanır.” İşte ağırlaştırılmış müebbet hapsin ağır hükümlerinin bazıları burada. Ancak bitmedi. “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahküm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumlarında çektikleri takdirde koşullu salıvermeden yararlanabilirler.” Koşullu salıverme, geri kalan mahkumiyet süresini cezaevinde tamamlama süresidir ki cezaevinden tahliye anlamına gelir. İşte ağırlaştırılmış müebbet hapis ile müebbet hapis arasındaki fark. Şartlar ağırdır, arada önemsenmeyecek fark vardır. Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar koşullu salıvermeden istifade için cezaevinde otuz altı senelerini geçirmek gerekecektir. Can sıkıcı bir ayırım daha var. Suç işlemek için örgüt kuranlarda bu süreler daha uzun uygulanır, bunlardan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılanlar otuz altı yılını, müebbet hapis cezasına mahkum olanlar otuz yılını cezaevinde geçirir. Görüldüğü gibi işin detayına girince aradaki önemli fark ortaya çıkmaktadır. Özellikle tek kişilik hücrede yapılacak infazın yaratacağı ağır tahribata dikkat çekmek isterim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder