Tamer Heper Sorumluluğunuz sınırlı
HABERİ PAYLAŞ

Sorumluluğunuz sınırlı

Bir arkadaşımın kredi kartına kefil olmuştum. Kefaletim 250 TL içindi. Arkadaşım kredi kartı borcunu ödememiş, borç 12 bin liraya kadar çıkmış. Ben icraya verildim ve gayrimenkullerime kadar haciz konuldu. Banka ile görüşmek istedim, hukuk servisi yanıt bile vermedi. Bu yapılan doğru mu? N.L. Kefil çoğunlukla kredi kartı sözleşmesinde isim olarak mevcut oluyor ama imzası bulunmuyor. Bu birinci ihtimal acaba sizin imzanız var mı? Yok ise hiç sorumluluğunuz yok. Bu çok karşılaştığım bir olay. İkincisi imza tamam ise bile kefil sözleşmede gösterilen rakamla sınırlı olarak sorumludur. Kredi kartı verilirken limit düşük verilir. Dolayısı ile kefilin sorumluluğu da düşüktür. Sonradan limit artırımı yapılır ama kefilin sorumluluğu durduk yerde artmaz. Sözleşmede belirtilen limitte kalır. Bu nedenle sizin ki de düşük kalmış ve siz sözleşmede belirlenen 250 liraya kadar sorumlusunuz. Sizin aleyhinize yapılan takibe itiraz edebilirdiniz ama etmemişsiniz. Bu nedenle takip kesinleşmiş. Bugün menfi tespit davası açabilir, borcunuzun bulunmadığını mahkeme kararına bağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aslında borçlusunuz

Babamızdan kalan bir daire vardı. İki kardeş anlaştık ve daireyi sattık. Kardeşim satın alanla anlaştı orada kiracı olarak oturmaya devam ediyor. Bugünlerde elektrik, su, gaz faturaları gelmiş, satış tarihinden sonrasına ait. Kardeşim bunları ödemiyor ama sözleşmeleri halen babamızın adına. Kardeşim ödemeyince evine icra takibi gelmiş, ben etkilenir miyim? V.T.

Bahsettiğiniz gaz, su gibi sözleşmeye bağlı şeylerin borçlusu sözleşmeyi imzalayandır. İmzalayan kişinin ölümü halinde mirasçıları bu borcu ödemek zorunda kalır. Babanızın borcu siz iki kardeşin borcudur. Dolayısı ile evet bu borcu iki kardeş ödeyeceksiniz. Hukuki durum bu. Ancak fiili duruma bakarsanız takip acaba kimin adına yapılmış. Takibi başlatan ödeme emri kardeşinizin evine geldiğine göre acaba sadece kardeşiniz mi borçlu gösterildi? Yoksa siz de varsınız da arkadan size de mi gelecek? Bu ancak ödeme emrinin üzerinde görülür. Sadece kardeşiniz borçlu gösterildi ise hukuken siz de borçlu olmanız gerekiyorken fiilen şimdilik kardeşiniz muhatap olacak demektir.

Haberin Devamı

Problem yaygın

Bir iş yerinde dört senedir çalışıyorken raporlu olduğum bir zamanda işime son verildi. Tazminatımı ise bugün yarın deyip oyaladılar. Bugüne kadar alamadım. Nasıl davranmalıyım? V.D.

Bu konu özellikle şu kriz döneminde çok ama çok sorulan sorulardan biri. Ben de bir okuyucuma yanıt vermekle bu konuda mağdur pek çok okuyucumun problemine yanıt vermiş oluyorum. Bunu şunun için yazdım, benzer konuya daha önce yanıt verdim ama yaygın bir problem olduğu için özetleyeyim. Okuyucumun durumunda olanların önce bulundukları yerdeki çalışma müdürlüğüne başvurmaları tavsiye olunur. Buradan bir görüş aldıktan sonra hâlâ ödeme yapılmadı ise bu defa bulundukları yerdeki iş mahkemesinde dava açması gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder