Tamer Heper Söz tutulmalı
HABERİ PAYLAŞ

Söz tutulmalı

Geçen yıl telefon almıştım. Borcu ödeyemedim beni avukata vermişler. Avukatla telefonda uzlaştım, borcumu takside böldü. 3 ayını ödedim ama kalanını ödeyemedim. Telefonda konuşarak verdiğim ödeme sözü nedeniyle hapis cezası gelir mi? ● M.O.

Bir kimse birine borçlandığında bu borç ödenmelidir, kural budur. Ancak ödenmeyen durumlarda ne yapılacağını çok defalar yazdım. Bu durumda alacaklı icra takibine başvurabilir. Ancak işin adliyeye yansıması büyük çoğunlukla avukatlar vasıtasıyla olur. Ancak ‘avukata yansımak’ demek hemen dava açmak veya icra takibi başlatmak demek değildir. Doğrusu avukat öncelikle borçluya başvurup sulh olma ve ihtilafı sulhen halletme yoluna başvurabilir.

Haberin Devamı

Bu yol da doğru yoldur. Ancak bunu yazarken bir taraftan da yanlış anlaşılmaktan korkarım. Sulhen anlaşma demek, tehdit ederek, bezdirerek, karşı tarafın burnundan getirerek yapılacak bir anlaşma değildir. Son günlerde kendisini avukat olarak tanıtan birileri borçluları arayarak (hatta bazen borçlu olmayan birilerini arayarak) tehdit ve şiddet uygulayarak tahsilat yapmaya çalışıyor. Bu yol yanlıştır ve suçtur. Benim ifade etmek istediğim, medenice sulh teklifinde bulunmaktadır. Okuyucumun olayında da bu olmuş ancak bu görüşmeye rağmen okuyucum taksitlerini ödeyememiş. Bu halde karşı taraf vekili yani avukat meslektaşımın yapacağı şey büyük ihtimalle icra takibi başlatmak olacaktır.

★ ★ ★

Takiplerde taksit taahhüdünde bulunulabilir. Taksit taahhüdü, dört taksit dışında alacaklının kabulüne bağlıdır. Taahhüt icra dosyasına yapılır. Geçerli taahhütlerde taksitlerden biri ödenmezse hapis cezası verilebilir. İcra dosyası dışındaki sözlü taahhütler bu kapsamda değildir. Taksitlerin ödenmemesi hapis cezasını gerektirmez. Ancak ben kişisel olarak şunu kabul ederim ki bir kimse söz verdi mi yapmalıdır.

Bunu yapmak için mutlaka hapis tehdidi olmamalı, verilen sözler yerine getirilmelidir. Yani okuyucumun telefonda vermiş olduğu söz hapis cezasını gerektirmeyecek, olsa olsa icra takibine konu yapılacaktır. Ancak bu halde borç biraz artacaktır, devreye icra masrafı ve avukatlık ücreti de girecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder