Tamer Heper Sözleşme önem kazanmış
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme önem kazanmış

Kızımın tahsili için bir şehirde özel yurda kayıt yaptırdım ve bedel olarak 7 bin 500 TL’lik senet imzaladım. Ancak devlet yurdu da açılınca kızımı oraya kaydettirdim ama şimdi ilk yurt sahibi senet bedelini istiyor. Buna hakkı var mı?

● H. Ö.

★ ★ ★

Okuyucumun anlattığı olay bir kiralama işidir. Kiralama yaparken bir sözleşme imzalanır. Büyük ihtimalle de okuyucum da kızı için yurt kiralaması yaparken bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme iki nüsha yapılmalı ve bir nüshası kiracıda bir nüshası da kiralayanda olmalıdır. Yani okuyucumun elinde kira sözleşmesinin bir nüshası bulunuyor olmalı. Bunu uzun uzun söylememin nedeni şu: Şimdi bir ihtilaf çıktı ve bu ihtilafın çözümü ellerindeki kira sözleşmesinin hükümlerine tabi olacaktır.

Haberin Devamı

★ ★ ★

Normal bir süreç içinde karşı tarafa verilen senet (bono) ödenmelidir. Bu bono ödeme zamanı geldiğinde ödenmezse icra takibine konu olur. Bunun geçersizliğinin ispatı muhtelif şekillerde olur. Ancak ben genel olanını söyleyeceğim. Şayet bu bononun ödenmemesi gerektiği iddia olunuyorsa menfi tespit davası dediğimiz borcunun bulunmadığına dair bir dava açmak gerekir. Bu halde yüzde 15 seviyesinde bir teminatla ileride yapılacak takip durdurulur. Şayet bonoda şekil şartları nedeni ile ödenmeme gibi bir durum yoksa bir ihtimal bu yola başvurulacaktır ama öncelikle sözleşme şartlarının bir meslektaşım tarafından incelenmesinde büyük yarar olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder