Tamer Heper Sözleşme yapın
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme yapın

Haberin Devamı

1996’da annemizden bir gecekondu miras kaldı. Şimdi bu yere kat karşılığı inşaat yaptırıyoruz ama iki kardeş ortada daha bina yokken dairelerini sattı. Biz de satmak istiyoruz, nasıl satarız? ● T.B.

Bir bina içindeki bağımsız bölümlerin her biri bir gayrimenkuldür. Gayrimenkul satışı ise sadece tapu dairesinde yapılır. Bahsettiğiniz yapı gecekondu üzerine peki gecekondu arsası tapulu mu? Şayet arsa tapulu ise evet kat karşılığı inşaat yasal olarak yapılabilir.

Ancak satış için binaya ait projenin tasdikinden sonra kat irtifakının kurulmuş bulunması lazım. Kat irtifakı kurulmuşsa size kalacak dairelerin satışı kat irtifak tapusu ile mümkündür. Sorunuzun içinde tapu olmadığını yazmışsınız ama arsanın tapusu yoksa üzerine nasıl bina yapıldığının sorulması lazım. Ben bunun bir proje dahilinde yasal yolla yapıldığı izlenimi ile bu yanıtı veriyorum.

‘SATIŞ VAADİ’ OLABİLİR

Arsa tapusu var da kat irtifak tapusu yoksa dairelerin satışından değil, satış vaadi sözleşmesinden söz etmek gerekir. Bir bina, daha inşa edilmeden, daha malik olunmadan satış vaadinde bulunulabilir.

Satış vaadi sözleşmesi noterde yapılır ve geçerlidir. İçeriğindeki hükümler uygulanır. Tahminim kardeşleriniz de bu yolla satış yapmıştır. Yukarıdaki açıklamalarıma göre kat irtifakı tapusu varsa bunlarla satış yapabilirsiniz.

Kat irtifakı yoksa noterde satış vaadi sözleşmesi yapabilirsiniz, hiç tapu yok ise böyle bir yeri alıcının çıkıp alabileceğini de ben zannetmiyorum. İnşaat kaçaktır. Alıcının kabul etmeyeceğini umuyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder