Tamer Heper Suç farklı bir olaydan oluşmuş
HABERİ PAYLAŞ

Suç farklı bir olaydan oluşmuş

1986’da, iki balkonu kapatılarak daire içine katılmış bir daire satın aldım. Bir müddet sonra şikayet ettiler, belediye yapı tatil tutanağı tuttu, eski haline getirmem için bir ay süre verdi. Balkonu eski hale getirdim ama baktım başka kapatanlar da var. Ben yine balkonu kapattım, sonra da daireyi sattım. Bir süre sonra beni savcılıktan çağırdılar, bu balkon kapatma işi için. Balkon kapatılalı neredeyse 30 yıl olmuş. millet ne suçlar işliyor zamanaşımı gerekçesi ile elini kolunu sallıyor da benim 30 yıl önce kapatılan balkonum hâlâ suç teşkil edebilir mi? o.r.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sizin olayınızda sapla saman karışmış. Akıl karıştıracak olaylar yok değil. Bir kere yapı tatil tutanağı, yapı sürmekte ise tutulur. Bitmiş işler için encümen kararı ve yıkım kararı alınır. Sonra balkon kapatmanın savcılıkla ilgisi yoktur. Sizin savcılık işiniz, belediye mevzuatına uymadığınız için, suç teşkil edecek bir iş yaptığınız için oluşmuş. Örnek, mühürlenmiş bir yapıda mühürü koparır inşaata devam ederseniz bu suçtur. Sizin için yapılan şikayet böyle bir nedenledir ama elbette tam olarak nedenini ezbere söyleyemem, verdiğim örnektir. Dolayısı ile balkonunu kapatan kendini savcının karşısında bulmaz ama başına başka şeyler gelir.

Balkon kapatmak, tasdikli projeye aykırılıktır. Daire sahibi hakkında hukuk mahkemesinde dava açılır, balkonun projesine uygun hale gelmesine karar verilir. Çünkü tasdikli proje kamu düzenini ilgilendirir. Bu kapatma işleminin ne zaman yapıldığı önemli değildir, bu işlerde zamanaşımı olmaz. Zira balkon kapalı kaldıkça yasaya aykırılık sürmektedir. Üstelik balkonu kimin kapattığı da önemli değildir. Dava açılması sırasında malik kim ise dava onun aleyhine açılır. Sonuç. Belki hapise girmeyeceksiniz ama balkonunuzun eski hale getirilmesi kararı verilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder