Tamer Heper Sulh hukuk mahkemesi bakar
HABERİ PAYLAŞ

Sulh hukuk mahkemesi bakar

Haberin Devamı

Sitemizde, genel kurul kararının ‘Yönetim ve Denetim Kurullarının Aklanması ve İşletme Projesi’ ile ilgili bazı kalemleri, aykırılık iddiası ile dava konusu yapılmıştır. Bu arada yönetim aidatlar için icra takibi yaptı. Ancak borç olarak belirtilen harcamalar KMK ile ilgili olmadığı için (belediyeye ait yolun bakımı betonlanması, sahile iskele yapılması, içme suyu ve kanalizasyon tesislerimizin belediyeye devredilmeyip giderlerinin site ortak gideri sayılması vb.) icra ile ilgili mahkeme bu konuların kendi mahkemesinin konusu olmadığı gerekçesiyle detaylara girmemektedir. Bu konularda kararı kim verir? ● A.A.

Okuyucumun mektubu çok karışık. Cümleler peş peşe ama farklı hukuki sorunları içeriyor. Soruyu biraz toparladım. Şimdi de cevap vermeye çalışayım. Birincisi; kat mülkiyeti ile ilgili ihtilaflara değerine bakılmaksızın sulh hukuk mahkemelerinde bakılır.

İkincisi; icra takibine konu yapılmış ve itiraza uğramış borçlar için icra hukuk mahkemelerinin yetkisi sınırlıdır. Takibe konu bazı belgeler olmalıdır ki icra hukuk mahkemesi baksın. Kat malikleri kurulu toplantı tutanağı bu belgelerden biri değildir. Bir takibe yapılan itirazdan sonra mutlaka icra hukuk mahkemesine gidilir diye de bir kural yoktur. Bir yıl içinde itirazın iptali talebi ile sulh hukuk mahkemesine gidilir.

DURUŞMADA ANLAŞILIR

Kat malikleri kurulu toplantılarında aidat toplanması kararı alınabilir. Bu tamam ancak site dışında siteye ait olmayan yerler ve tesisler için harcama kalemi oluşturulması mümkün değildir. Okuyucumun sorusu içinde bunu da görüyorum.

Siteye ait olmayan yerler için gider kalemleri oluşturulmuş. Bunların iptali talebi mümkündür. Örneğin belediyeye ait yolun betonla kaplanması masrafı buna girer. Borcun geçen yıllara ait olması ise kesinleştiğinin delili olarak kabul edilemez, bunun için bazı şartlar aranır ama bunlar mahkeme safhasında yani itirazın iptali talebinde bulunulan sulh hukuk mahkemesinin duruşma safhasında tartışılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder