Tamer Heper Süre kısa
HABERİ PAYLAŞ

Süre kısa

Haberin Devamı

Eylül 1997’den beri sigortalıyım, şu an çalıştığım işyerinde birbuçuk yıldır çalışıyorum. Kendi isteğimle işten ayrılmak istiyorum, ücretim net 1564 TL. Kıdem tazminatı alabilir miyim? S.B.

Bir işyerinde çalışmakta iken kendi isteği ile işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmez. Ancak bunun bir istisnası var. Şayet işçi emeklilik hakkını kazanmış ise ve emekli olma amacına yönelik olarak işten ayrılıyor ise kendisine kıdem tazminatı ödenir. Okuyucumun sorusu sanki kendi isteği ile işten ayrılıyormuş gibi bir ifade. Şayet böyle ise kıdem tazminatı alamayacaktır.

[[HAFTAYA]]

Ancak emeklilik hakkını kazandı ise kıdem tazminatını hakedecektir. Bunun için de ilgili SGK’dan emeklilik hakkını kazanmıştır anlamına bir belge alması gerekmektedir. Bu belge, çalışma süresi, prim ödeme durumu incelenir, sonuçta emeklilik hakkını kazandığı anlaşılırsa kendisine verilir. Kendisi de işyerine ibraz ile kıdem tazminatını hakederek işten ayrılabilir. Alacağı kıdem tazminatı birbuçuk brüt maaş tutarı kadardır. Kendisinin ilk işe başladığı tarih itibarıyla baktığımda çalışma hayatı 18 sene. Bu süre içinde emeklilik hakkının kazanıldığı bir durum istisnai bir durum olabilir. Ancak normal şartlarda bu süre içinde emeklilik hak kazanılmaz. Dolayısı ile yine tahmini konuşmak zorundayım, okuyucum işten emeklilik nedeni ile ayrılmıyor, kendi isteği ile ayrılıyor. Dolayısı ile kıdem tazminatını da talep edemeyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder