Tamer Heper Süre sınırlaması var
HABERİ PAYLAŞ

Süre sınırlaması var

1997 yılında havaalanında çalışmaya başlamıştım ama o tarihte SSK girişim yapılmamış. Birbuçuk yıl çalıştım sonra ayrıldım ama şimdi şirket kapanmış. Bu halde yine çalışmalarımı saydırma imkanım var mı? ● H.İ.

Çok kısa bir süre önce SSK’ya (SGK) bildirilmeyen çalışmalar konusunda açıklama yapmıştım, bu yazımın bir özeti olarak, SSK-SGK’ye bildirilmeyen (örneğin giriş kaydı yapılmayan) çalışanlar için bu çalışmaların sigortalılıktan saydırılması için dava açmak mümkün. Sigortaya hiç bildirge verilmemiş olması halinde dava açma süresi işten ayrılma tarihinden itibaren beş yıl, bildirim yapılmış olunması durumunda süre yok.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun çalışma tarihi 1997. 21 yıl geçmiş ama sigortaya bildirim yok, bu halde dava açmak süreye tabi, yani beş yıl. İşten ayrıldıktan bu yana beş yıl geçti ise artık sigortalılıktan saydırma konusunda bir dava açamayacak. Şayet sigorta ile kendisi için bir girişimde bulunulmuş mesela işe giriş bildirgesi verilmiş ise artık beş yıla bakılmaz. Ancak bu süre içinde şirket kapanmış. Olsun dava açmaya mani bir durum yok sadece dava biraz uzayacak. Böyle durumlarda kapanan şirketin ihyası için dava açılıyordu, sonra uygulama değişti kapanan şirket ortaklarına tebligatla yetinilmeye başlandı. Ancak takip ettiğim bir davada hakim yine kapanan şirketin ihyası konusunda karar vermişti. Bu gereklilik yerine getirildikten sonra da davayı kabul edip kararını verdi.

★ ★ ★ ★ ★

Netice olarak okuyucumun dava açmasına mani bir durum olup olmadığı işe başladığında SSK’ya herhangi bir bildirim yapılıp yapılmadığına bağlı. Kendisi birbuçuk yıl çalışmış, şayet SSK’ya hiçbir bildirim yok ise beş yıllık süre geçti. SSK kayıtlarında bir bildirim görülecek ise süre geçmedi. Yeter ki bahsettiği dönem içinde bu yerde çalıştığını ispatlayacak yasal delilleri bulunsun. Zira bunu ispatlamak mecburiyetinde kalacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder