Tamer Heper Süre yeterli değil
HABERİ PAYLAŞ

Süre yeterli değil

Haberin Devamı

1998 yılından beri sigortalıyım. Birkaç işyeri değiştirdim. En son işyerimde beş yıldır çalışıyorum. İşimden ayrılsam tazminatımı alabilir miyim? C.Y.

Kıdem tazminatının alınması için mutlaka emekliliğe hak kazanmak gerekmiyor, bazı şartların varlığı halinde kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz. Kıdem tazminatı alarak işten ayrılmanın yollarından biri de emeklilik hakkını kazanmaktır.

[[HAFTAYA]]

Belli prim ödeme gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılabilirler. Sizin tek başına 1998 yılında sigortalı bir işe girmiş olmanız emeklilik için yetmez dolayısı ile şimdilik emekliliğe hak kazanmış olmadığınız için başka bir haklı neden yoksa işten ayrılmanız halinde tazminat alamazsınız.
Kanunda yazılı haklı nedenlerden biri varsa emekliliğe hak kazanmanız için beklemeye gerek yok, bu halde iş akdini fesheder tazminatınızı alırsınız. İş Kanunu’nun 24’üncü maddesinde işçinin haklı fesih nedenleri, sağlık sebepleri-ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri-zorlayıcı sebepler ana başlıkları altında toplanmıştır. Tabii bunların alt başlıkları da var ama uzun, buraya sığdıramam. Bunlardan biri varsa iş akdini fesheder ve kıdem tazminatını da talep ederseniz, bunlardan hiçbiri yoksa yine feshedebilirsiniz ama kıdem tazminatı alamazsınız. Çok benzer bir soru da A.M rumuzu ile gelmiş. Bu okuyucum da işyerinde 9 yıldır çalıştığını, işten ayrılması halinde kıdem tazminatı alıp alamayacağını sormuş. Ağabeyinin de benzer bir durumu varmış, ağabeyi işten ayrılmış süreler aynı, işveren ağabeyine tazminatını vereceğini söylemiş ama vermemiş. Sorusu hem kendisi hem ağabeyi için ama benim yanıtım kendilerine yukarıdaki okuyucuma verdiğim yanıtın aynısı. Emekliliğe hak kazanacak süre henüz dolmamış, işten ayrılmayı gerektirecek haklı bir nedenden de söz etmemişler. Dolayısı ile kıdem tazminatını alamayacaklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder