Tamer Heper Süresi yok
HABERİ PAYLAŞ

Süresi yok

Bir kişi vefat ettiğinde veraset ilamı 3 ay içinde çıkarılır diye biliyorum. Aksi taktirde cezası olduğu söyleniyor. Peki vefat eden kişinin borcu varsa ben mirası kabul etmişti mi oluyorum? ● F.K.

Sadece bizim mesleki konularımızda değil pek çok konuda, örneğin sağlık konusunda bilen de bilmeyen de konuşur vatandaşın aklını karıştırır. Hele bir ‘başım ağrıyor’ deyin bakın kaç tane değişik çözüm önerisi gelecek ve bunların içinde “Bir doktora görünsen” sözü olmayacak. Bizde de öyle, bir sıkıntınızdan söz edin bakın ne akıllar verilecek ama bunların hiçbiri hukuki olmayacak ve size “Yaa bir hukukçuya danışsan iyi olur” denmeyecek. Neyse ki siz bir hukukçuya danışıyorsunuz ve çok da iyi yapıyorsunuz. Çünkü veraset ilamı çıkarmak için bir süre yok. Veraset ilamı ertesi gün de çıkarılır, bir sene sonra da. Hiç kimse de “Niye bu kadar geciktin?” demez. Şimdi bugüne kadar huzursuz yaşadınız, bugünden sonra huzura erin. Bu işin cezası falan da yok.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bir üç aydan söz ediyorlar ise bunun nereden geldiğini tahmine çalışayım. Belki birilerinin aklında mirası ret süresi kalmıştır. Ret süresi üç aydır. Belki de beyanname verme süresi akılda kalmıştır. Bu da ölümden itibaren dört ay. Ama bunların veraset ilamı alma süreleri ile ilgisi yok. Şu akla gelebilir: Verasetle ilgili beyanname verildiğinde ekinde veraset ilamının olması da aranır. Dolayısı ile bu iki kavram ve süre birbirine karıştırılmakla bir mantık yürütülmüş olabilir ama sonuç doğru çıkmamıştır. Yani veraset ilamı çıkarmak için verilmiş bir süre yoktur, veraset ilamı her zaman çıkarılır. Öyle miraslar vardır ki taa dededen kalmadır ama aile veraset ilamı çıkarmamıştır. Bunu torunlar çıkarma mecburiyetinde kalabilir ve çıkarmaları da mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder