Tamer Heper Taahhüt yerine getirilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Taahhüt yerine getirilmeli

Tefeciden 7 bin TL aldım, ödeyemedim. Borcum 20 bin TL olmuş. Her gün aradılar, hatta tehdit ettiler. Sonuçta taksitle ödemem konusunda anlaştık ancak taksit taahhüdünün icradan olmasını istediler. Ben de icrada taksit taahhüdünde bulundum. Şimdi taksitleri zamanında ödemediğim zaman hapis kararı çıkacakmış. Bu karar çıkar mı? ● H.İ.

7 bin TL’nin 20 bin TL’ye dönüşmesi korkunç. Mantık da kabul etmiyor. 7 bin TL bulamayıp bu paraya muhtaç olan biri geri ödemek için 20 bin TL’yi nereden bulur? Bulamaz elbet. Tefecilik böyle ama bundan medet umma seviyesine gelinmesin diye temennide bulunuyorum. Geleyim taksit taahhüdüne. Alacaklı okuyucumu icraya vermiş. İcra takibine itiraz olmadığı için takip kesinleşmiş. İcra yönünden artık 20 bin TL borç kesin. Böyle bir borç için icra dairesine gidip de taksit taahhüdünde bulunulması halinde taksitlerin zamanında ödenmesi gerekir. Taksitlerin ne şekilde bölündüğünü bilemiyorum. Dört taksit taahhüdünde alacaklının kabulü gerekmiyor iken daha uzun taksitlerde alacaklının kabulü şartı aranır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Düşünün ki dört taksit taahhüdünde bulunulması halinde dahi bir taksit 5 bin TL eder ki neredeyse alınan borç kadar sadece taksit olur. Elbette bu bir yıkım. Ödenmemesi durumunda ‘tazyik hapsi’ denilen bir hapis tatbik edilebilir. Üstelik bu hapis bir kere çekilmekle, artık tehdit ortadan kalktı anlamını da taşımaz. Diğer taksitler için de yine hapis kararı verilebilir. Dolayısı ile okuyucuma bu borcu verenler bu işleri de biliyor. İcradan taahhütü bunun için istiyor. Bazı vatandaşlarımız, ilk aldığı borcu kapatmak için bu defa ikinci tefeciye gidiyor ve zincir alabildiğine genişliyor. Elbette bu gibi kimselerden borç almayın demek işin doğrusudur da hayatta hastalık var iyilik var. Şartlar insanları sıkıntıya sokunca başka ne yapılır? İşte bunun yanıtı bizde yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder