Tamer Heper Tahliye için şartlar
HABERİ PAYLAŞ

Tahliye için şartlar

Bir daire satın aldım. Tapu işlemi yapıldı. Satıcı içinde oturuyordu. Sözlü olarak satıcıyı defalarca uyarmama rağmen çıkmıyor. Şimdi ne yapmam lazım? Geriye doğru kira bedelini alabilir miyim? l S.S.

***

Okuyucumun durumu bugüne kadar yanıt verdiğim durumlardan farklı. Nedeni şu: Bir kimse kiracısını çıkartmak için tahliye davası açar. Tahliye davası açabilmesi için de Türk Borçlar Kanunu’nun kira ile ilgili hükümlerine dayanır. Ancak okuyucumun anlattığı olayda kira ilişkisi yok.

Bir daire satın alıyor, satıcı içinde oturuyor ama şimdi çıkmıyor. Yani aralarında kiracılık ilişkisi kurulmuş değil. Şu anda maliki olduğu dairede hiçbir hukuki ilişki kurulmadan birileri oturur durumda. Dolayısı ile kira ilişkilerinde tahliye nedeni olarak gösterilen hususlardan birini ileri sürerek tahliye talep edemeyecek. Aralarında bu kişinin bu gayrimenkulde oturmasını gerektirecek hukuki bir ilişki olmadığına göre bu kişi bu yeri fuzulen işgal eden biri durumunda.

Haberin Devamı

Bundan yıllarca önce bir Yargıtay kararı verilmişti. Bu kararda anlatılan olay için “aralarında artık bir kiracılık ilişkisi kurulmuştur” hükmüne varılmıştı ama sonrasında bu şekilde bir karar yerleşmedi. Yani bugün için fuzuli işgal söz konusu. Bu durumda fuzuli şagiller, yani gayrimenkulü hiçbir hakkı olmadan işgal edenler için daha kısa bir yol var: 3091 sayılı kanun hükümlerine göre gayrimenkulün bilindiği yerdeki kaymakamlığa başvurmak.

Kaymakamlık yaptıracağı inceleme sonucu burada oturanın yasal bir hakka dayanmadığını tespit ederse tahliyeye dair idari bir karar verebilir. Bu yasanın uygulanmasında 60 günlük müracaat süresi vardır ama okuyucum satın almayı iki ay geçirdi ise (60 gün) bu müracaat süresini de kaçırmıştır. Satın alma tarihinden itibaren 60 gün dolmadı ise bu müracaatı yapabilecektir.

Bu kısa bir yoldur ama... Şayet bu süre kaçtı ise bu defa fuzuli işgal iddiası ile evinin tahliyesini mahkemeden isteyecektir. Geçen aylar için kira isteyebilir mi? Yukarıda açıkladığım hususu burada da yinelemek zorundayım; kira istenebilmesi için aralarında kira ilişkisi bulunması lazım.

Haberin Devamı

Oysa olayda kira ilişkisi yok. Bu halde ise satıcının dairede oturduğu süre için uğradığı kira kaybını talep edebilecektir. Bu kira talebi değil işgal tazminatıdır. Mahrum kaldığı kira bedeli kadar tazminat talep hakkı olacaktır. Bu talep hakkı satıcının evden çıkıp evi teslim tarihine kadar sürebilir işgal müddeti için hesaplanabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder