Tamer Heper Tahliye taahhüdü yazılı olur
HABERİ PAYLAŞ

Tahliye taahhüdü yazılı olur

26 Aralık 2017’de bir taşınmaz aldım. Sonradan doğan ihtiyacım sebebiyle 27 Mart 2018’de durumu kiracıya sözlü beyan ederek evi tahliye etmesini istedim. Kiracı yeni bir mesken bulamadığı gerekçesiyle tahliyeyi kabul etmediği için 16 Mayıs 2018’de hem taşınmazın yeni sahibi olmam sebebiyle hem de ihtiyaç sebebini gerekçe göstererek noterden ihtarname çıkarttım. Tüm bunlara rağmen kiracı Ağustos 2018’den önce evin tahliyesini yapmayacağını söylüyor. Bu durumda yapmam gereken nedir? ● Ş.M.

Kiracının tahliyesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Siz, daireyi almanızı takip eden bir ay içinde kiracıya noterden ihtarname göndererek ihtiyacınız için bu yeri aldığınızı ve tahliyesini talep ettiğinizi bildirseydiniz, bu bir tahliye nedeni idi.

Haberin Devamı

Altı ay sonra tahliye davası açabilecektiniz. Şimdi o geçmiş. Bu tarihte başka bir tahliye nedenine bakmak lazım. Sorunuzda ‘sonradan ihtiyacım doğdu’ diyorsunuz. O halde şimdiki duruma bakalım.

★ ★ ★ ★ ★

Bugün tahliye ihtiyacınız doğdu ise yapacağınız şey kira dönemi sonunu beklemektir. Siz bu yeri alırken içinde kiracı vardı ve büyük ihtimalle eski malik ile kiracı arasında yapılmış bir kira sözleşmesi vardı. İşte o sözleşme sizin için de geçerli. Eski malikten bu sözleşmeyi alacaksınız.

Sözleşmenin bitim tarihine bakacaksınız. Bitimini takip eden bir ay içinde de ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açacaksınız. Davada ihtiyacınızı ispat edeceksiniz.

★ ★ ★ ★ ★

Bu böyle ama biraz şüphem olmakla birlikte bir husus daha var. Sorunuzda kiracının Ağustos 2018’den önce tahliye etmeyeceğini söylediğini yazmışsınız.

Şayet kiracı Ağustos 2018’de tahliyeyi kabul ediyor ise bunu size yazılı olarak bildirsin. Bu bir tahliye taahhüdü olur ve şayet Ağustos 2018’de evi tahliye etmezse bu belge tahliye için kullanılabilir.

Bu konudaki tereddüdüm şu: Vatandaş Ağustos 2018’de çıkacağını sözlü olarak söyler de bunu yazılı olarak vermez, kendini bağlamak istemez. Şayet Ağustos 2018’de tahliye edeceğini yazılı olarak bildirirse, açacağınız ihtiyaç nedeni ile tahliye davasından daha kısa sürede sonuca ulaşmak mümkün olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder