Tamer Heper Tahsis hukuki sonuç doğurur
HABERİ PAYLAŞ

Tahsis hukuki sonuç doğurur

Haberin Devamı

Belediye öncülüğünde kurulan bir kooperatife ortak oldum. Binalar yapıldı, kurada çıkan daire bize teslim edildi. Ancak belediye bir gün bize “Size teslim edilen daireyi ona vermişiz” diyor. Oysa bizim kurada çıkan daire güzel dairelerden biri ve dairelerin içleri bile sahiplerine göre düzenlendi. Biz ne yapalım, ne önerirsiniz?

Mesken kooperatiflerinde işler nasıl yürür? Önce kooperatif kurulur, üye kaydeder, üyelerden aidat toplar, topladığı para ile inşaata başlar. İnşaatın belli bir seviyesinde noter huzurunda kura çeker ve bu kuraya göre ortağına daire tahsis edilir. Bu safhada ortağın elinde tapusu yoktur, ancak kura sonucu ortağa yapılan ‘tahsis’dir.

[[HAFTAYA]]

Tahsis de hukuki sonuç doğurur. Örneğin bu ortak ortaklık hakkını birilerine devreder, devralan tahsis edilmiş dairenin haklarını da devralmış olur. Şayet bina ikamete elverişli ise tahsis sahibi bu yeri kiraya verebilir. Demek ki tahsis hukuki sonuç doğurur. Böyle bir tahsis varken, “Bu yeri biz başkasına ayırdık” demek hukuki değildir. Ancak bu, başkasına ayırdık, sözü benim okuyucumun mektubundan çıkarmaya çalıştığım bir anlam. Zira mektubunda da kullandığı cümle “Tahsis edilen daireyi ona vermişiz” şeklinde. Yani maksadı tam anlamı ile ifade etmiyor. Ben de anladığım kadarı ile yanıt veriyorum. Buna göre de size kura sonucu tahsis olunan bu yerin, daha üstün bir hakka sahip olmayan birine ayrılması ancak dava yolu ile olur ki böyle bir davanın kazanılma ihtimali de düşüktür. Ancak ortada bilmediğim başka hukuki olaylar olmuş ise elbette bunların da gözönüne alınması gerekir ama bunlar şimdilik benim bilgim dışındadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder