Tamer Heper TAKBİS sistemi nedir?
HABERİ PAYLAŞ

TAKBİS sistemi nedir?

Babamdan kalan yerler için mirasçılık belgesi alarak miras ihtimalinin gerçekleşmesi için veraset vergi dairesinden döküm talep ettiğimde, 3 yere ait tapu kaydı çıktı. Hisse payı ve paydası var. Ancak TAKBİS’teki dökümlerde daha değişik gözüküyor. İkilemde kaldım, doğrusu nedir? A.Ç.

*****

TAKBİS, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi olup, tüm tapu kayıtları bu sisteme dahil edilmiştir. Bu sistem ülke genelinde mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılıp her türlü sorgulamanın yapılabilmesini amaçlayan en temel e-Devlet projelerinden birisidir.

Haberin Devamı

Bu sistemle birçok hizmet verilmekte. Çok özetle; geçmişten gelen muhtemel sicil hataları belirlenerek tamamen giderilmekte, muhtemel vatandaşın hak kayıpları tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Peki bu sistem içinde de hatalara rastlandığı olur mu? Muhtemelen bu husus da kabul edilmiş olacak ki; sorgulama sonucu sunulan bilgi ve belgeler bilgilendirme amaçlıdır. Resmi işlemlerde kullanılamaz. Kullanıcılar hiçbir şekilde sitede yer alan bilgilerin hatalı olması nedeniyle ‘zarara uğradığı’ iddiasında bulunamaz.

*****

Şimdi okuyucumun TAKBİS sisteminden elde ettiği bilgilerin yanlış olduğu izlenimi edinmesini istemem. Onun problemi veraset vergi dairesi kayıtları ile aradaki çelişkidir. Bu halde bence daha çok güvenmesi gereken sistem TAKBİS’tir. Ancak kendisine böyle önemli bir konuda tescili yaptırması için tapuların kayıtlı olduğu ilgili tapu dairesine başvurmasını önereceğim. Evet TAKBİS ile de elektronik ortamda işlem yapmak mümkündür ama öncelikle kendilerinin mevcut çelişkili bilgiyi netleştirecek bilgilere sahip olması gerekir. Sonrasında da adlarına tescil işleminin yapılmasına sıra gelecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder