Tamer Heper Taksirli suç
HABERİ PAYLAŞ

Taksirli suç

Bir araç yaya geçidinde bir yayaya çarparsa bu durumda suçlu kimdir? Suç, trafiğe dikkat etmeyen yayada mı, yoksa sürücüde mi? l L.M.

***

Okuyucum öyle bir soru sormuş ki yaz yazabildiğin kadar. Önce bir tarif vereyim de sonra derdimi anlatayım. Yaya geçitleri iki çeşit olarak düşünülür. Birincisi ışıklı geçitler. Bu halde yayaya yeşil ışık yanması beklenir. Yayaya kırmızı ışık yanarken yaya yola inmez. İkincisi ışıklı olmayan, zeminde yaya geçidi çizgileri bulunan geçitlerdir ki buralarda ilk geçiş hakkı yayalara aittir.

Haberin Devamı

Araç sürücüleri yaya geçidine giren veya girmek üzere olan yayaya, durmak veya yavaşlamak suretiyle ilk geçiş hakkını vermelidir. Bu çizgilere yaklaşan araçlar mutlaka yavaşlamalı, beklemekte olan yaya varsa durmalı, geçiş hakkını yayaya vermelidir. İşte bir trafik kazası durumunda değerlendirme ışıklı geçiş ve ışıksız geçiş için ayrı ayrı değerlendirilir.

***

Işıklı geçitlerde yeşil ışık yanan taraf geçiş hakkına sahiptir, ışıksızlarda ise yayaya aittir. Böyle bir yerde kaza olursa... Bizler hukukta, trafik kazası ile ilgili olarak, bir suç oluşmuş ise buna taksirli suç deriz. Yani suça karışan sonucu istememiş ama dikkat eksikliği nedeni ile suç oluşmuştur. Bu halde suça karışana düşük cezalar verilir. Ancak bazı suçlar vardır ki netice istenilmemiştir ama suç öyle bir yerde ortaya çıkar ki, makul düşünen biri burada bir suçun oluşabileceğini idrak etmelidir.

Örnek sorunuzdur, yaya geçidinde yayaya yol vermek gerekirken vermez de hızla geçide girilirse suç ortaya çıkabilir veya okul önünden geçerken yavaşlayıp yol dikkatle izlenmeden girilirse bir kaza olacağı bilinir. İşte bu tür suçlara tek başına taksirli suç denilmez, buna olayın gelişmesine göre ‘bilinçli taksir’ denilir. Bu halde taksirli suçta verilecek ceza üçte birden yarıya kadar artırılır. Ceza derken işin içinde hapse kadar varan cezalar söz konusu olur. Son yıllarda taksirli suçlarda artış olmakta, bunun nedenlerinin başında sorumsuzca kullanılan motosikletler gelmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder