Tamer Heper Taksit talebi takibi durdurur
HABERİ PAYLAŞ

Taksit talebi takibi durdurur

Üzerimde 4 tane icra dosyası var. Bunlara ayrı ayrı taahhüt verdim. Taahhütlerle bütün işlemleri durdurabilir miyim? Üzerime kayıtlı olan araçların satışı, eve haciz gelmesi, banka hesaplarına bloke gibi birçok işlemi durdurmam mümkün mü? R.K.

***

Okuyucumun sorusu takibe konu olaylara muhatap kimseler için çok önem taşımaktadır. Zira aleyhine takip yapılan biri, bu hususun detayını bilmek zorundadır. Nedeni yazımın sonunda anlaşılacak. Bir borçlu aleyhine takip yapıldığında, mallarına haciz tatbik olunmuş olsa dahi borçlu icra dosyasına, borcunu taksitle ödeyeceği beyanında bulunur ve ilk taksidi derhal öderse takip durur.

Haberin Devamı

Taksit toplamı dört olmalı, peşin ödenen bir taksitten sonraki üç taksit birer ay ara ile ödenmelidir. Şayet dörtten fazla taksit talebi olacak ise bu halde alacaklının kabulü aranır. Alacaklı dörtten fazla taksidi kabul ederse taksitlendirme geçerli olur. Şayet kabul edilmez ise geçersizdir, takip devam eder. Ancak dört taksitte kabul aranmaz, açıkladığım şartlara uygun dört taksit taahhüdünde takip durur.

***

Şayet taksitlerden biri ödenmezse takibe devam olunur. Bu durumda üç aya kadar hapis cezası gibi bir müeyyide de söz konusudur. Bunu ısrarla hatırlatmamın nedeni, ‘taksit taahhüdünde bulunurum, mallarımı kurtarırım’ gibi bir hisse kapılmamak gerektiğidir.

Gerçekten taksitler zamanında ödenmeyecekse hem takip devam edecek hem de buna ilaveten bir de hapis cezası gelecektir ki borçlu için kabul edilebilir bir durum olmayacaktır. Dolayısı ile taksit taahhüdünde bulunacak kişiler, bu hususları bilerek ve geleceğini düşünerek taksit talebinde bulunmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder