Tamer Heper Talep yüksek
HABERİ PAYLAŞ

Talep yüksek

Bir bankaya 237 lira kredi kartı borcum vardı. Borcumu ödemediğim için borcum 487 lira olmuş. Banka şubesine gittim, hukuk bürosunun numarasını verdi. Aradım, 250 lira dosya masrafı çıkarmışlar. Dosya masrafını ödemek zorunda mıyım? ● M. Z.

Size 237 TL borcun nasıl olup da 487 TL olduğunu açıklama imkanına sahip değilim. Zira bir borca faiz çalıştırılır, bir borçludan borcu talep olunur da yani temerrüde düşürülürse faiz oranı da artar ama bu zamana bağlı bir husustur ve yine de bir borcun kısa zamanda iki katına nasıl çıktığının izahı gerekir. Bu yetmemiş bir de 250 TL masraf isteniyor.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Yani sizin 237 TL borç doğurmuş doğurmuş 974 TL olmuş. Bu inandırıcı bir şey değil. Bir kere faiz çok yüksek. 250 TL’nin de inandırıcı tarafı yok. Şayet borç icra takibine konu yapıldı ise buna yakın bir masrafı gerektirir, bu tamam ama olayınızda bir takip henüz yok.

Takip başlamadığı hallerde ise herhangi bir masraf gerekmez. Dolayısıyla da 250 TL’lik bir talebin yeri yok. Kredi borcunun hukuk bürosuna yansımış olması tek başına 250 TL’lik bir zammı gerektirmez. 250 TL’lik bir dosya masrafı da olmaz. Dolayısı ile okuyucumun borcunun bu derece artmış olmasında mantıklı bir neden bulamadım.

★ ★ ★ ★ ★

Bana kalırsa okuyucum sözlü olarak anlaşmakla meselesini halledemeyecek. Borcunu makul bir miktar zamlı olarak, mesela senelik yüzde 22 gibi bir faiz ekleyerek ödemesini sonra beklemesini önereceğim. Zira yaklaşık bu oranlarda bir faiz tatbik edilmekte olup, gecikme bir yıldan daha kısa süre ise faiz de buna göre hesaplanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder